Amszterdam, 2016. február 6.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkezik az uniós külügyminiszterek informális találkozójára Amszterdamban 2016. február 6-án.
MTI Fotó: KKM / Martijn Beekman
Közélet

Szijjártó: már nem aktuális a megállapodás Ankarával

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 03. 14. 11:58

Szerinte elvesztette aktualitását az EU és Törökország között körvonalazódó átfogó megállapodás.

Alapvetően megváltoztak a körülmények, miután a nyugat-balkáni országok lezárták határaikat a migránsok előtt – közölte Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozása előtt. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: új helyzet jött létre azzal, hogy az érintett országok

visszatértek a közös szerződések és kötelezettségek betartásának kultúrájához, vagyis úgy döntöttek, hogy megvédik a saját határaikat és intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy a zöldhatáraikon ne legyen lehetséges az illegális határátlépés.

A magyar kormány szerint a megoldásnak alkalmazkodnia kell az új helyzethez. Az Ankarával kötendő általános egyezmény helyett egy három elemből álló tervezet szükséges, amely alapján a Törökországnak nyújtandó hárommilliárd eurós támogatást is újra kell gondolni. Ennek a tervnek az első pontját a nyugat-balkáni országok támogatása jelenti, hogy fenn tudják tartani határaik védelmét. A második pont értelmében segítséget kellene nyújtani Athénnak azért, hogy meg tudjon felelni a közös európai szabályoknak, létre tudja hozni az uniós menedékkérő-regisztrációs központokat, az úgynevezett hot spotokat és végig tudja vinni a megfelelő eljárásokat – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint harmadik pontként fel kell ismerni,

nekünk nem az a felelősségünk, hogy az Európába útnak induló bevándorlóknak európai életet biztosítsunk, hanem az, hogy segítsük őket abban, hogy minél előbb visszakapják a régi életüket.

A miniszter szerint ennek megfelelően támogatást kell nyújtani Törökországnak, Jordániának, Libanonnak és az iraki kurd régiónak, hogy el tudják látni az oda érkező menekülteket. A magyar kormány továbbra is elfogadhatatlannak tartja a menedékkérők áttelepítéséről és az abból fakadó kötelező elosztásról, illetve letelepítésről szóló elképzeléseket. Szijjártó Péter elmondta: az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője köröztetett egy levelet a tanácsülés előtt, amelyben egyebek mellett az áll, hogy az iraki és líbiai helyzet arra enged következtetni, hogy növekedni fog az Európára háruló bevándorlási nyomás.

Az uniós és török vezetők előző heti csúcstalálkozóján körvonalazódó megállapodás értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.