Közélet

Ha ez a 8 tulajdonság megvan benned, akkor remek főnök lennél

főnök (Array)
főnök (Array)

Nem mindegy, hogy milyen a főnököd. Ennél elkoptatottabb igazságot keveset lehetne mondani, pedig nagyon fontos, hogy tudatosítsuk magunkban. A jó fönök mellett a beosztott is jobban dolgozik, és a cég is jobban megy, miközben a rossz fönők miatt egy csomó potenciál maradhat feloldatlanul a dolgozókban. Összeszedtük, mi az a 8 dolog, ami igazán kiemelkedővé tesz egy főnököt.

Egoista

Kezdjük egy szokatlannal: a jó főnök kicsit egoista. Ezt állítja legalábbis Robert Sutton, a Good Boss, Bad Boss című könyv szerzője. Szerinte egy főnöknek tudnia kell, hogy minden mozdulatát figyelik és megkérdőjelezik, ezért azt is fel kell ismernie, hogy ő van a középpontban. Annyira viszont nem lehet egoista, hogy ne vegye észre, milyen lehet vele dolgozni, vagy hogy ő, beosztottként, tudna-e egy ilyen főnök mellett élni.

Erőszakos

Sutton csupa meglepő dolgot mond a jó főnökökről. Szerinte egy igazán jó vezetőnek megvan a képessége, hogy tudja, mikor kell erőszakosabban, nyomulósabban bánni az emberekkel, mikor kell az arcukba mászni, de azt is tudja, mikor kell ezt elengedni, és hagyni, hadd dolgozzon a beosztott.

Arrogáns, de nem seggfej

Még egy harmadik dolgot jegyez meg Sutton a jó főnökökről: magabiztosak, de nem seggfejek. Mindenki olyan ember alatt szeret dolgozni, aki magabiztos, kompetens, képes dönteni, és úgy is viselkedik, mint aki a kezében tartja az irányítást. Nem szeretünk viszont arrogáns, makacs, fafejű emberek mellett dolgozni, akik nem képesek meghallgatni mások véleményét.

Meghallgat másokat, nyitott az új ötletekre.

A jó főnök tehát meghallgat másokat, nyitott a javaslatokra. Képes emellett egy kicsit kilépni a saját megszokott gondolkodásából és más szemszögből nézni a dolgokat. Egy jó főnök, ha a beosztottja szokatlan ötlettel áll elő, akkor meghallgatja, és megnézi, meg lehet-e csinálni, mert lehet, hogy a szokatlan tanácsoknak is haszna lesz.

El tudja végezni a munkát

Nem csak a sajátját, de másokét is. Ha arról van szó, az igazi vezető feltűri az ingét és nekiáll megmutatni, hogyan is kellene ezt csinálni. Egy igazán jó vezető nem támaszt olyan elvárásokat a beosztottjaival szemben, amelyeket saját maga nem tud teljesíteni. Ráadásul, ha szükség van rá, ás túlterheltek a beosztottak, képes segíteni nekik, hogy ne rájuk nehezedjen minden nyomás.

Dicsér és elismer

A jó főnököt onnan lehet felismerni, hogy nem fél megdicsérni a beosztottait, és nem fél elismerni a teljesítményt. A beosztottak is sokkal jobban dolgoznak, ha azt érzik, hogy megbecsülik őket, és a munkájuknak eredménye, elismerése van.

Kritikus

Emellett a jó főnök nem fél kritizálni sem. De nem mindegy persze, hogyan. A jó főnök nem áll le fölöslegesen belekötni a beosztottai munkájába, inkább tanácsot ad, de közben el is ismeri, ha részleteiben jó volt a munka. A kritika is akkor ér valamit, ha megfontolt, és nem túlzó.

Alázatos

A jó főnök szerény és alázatos. Mivel felelős a beosztottakért, tudja, hogy az ő szükségleteik fontosabbak, mint a sajátjai. A jó főnököt nem zavarja össze, hogy a névjegyére más van írva, mint a többieknek, mert így is szót tud érteni mindenkivel.

A legjobb főnök teljesítménye is csak annyi, amennyire az alatta dolgozók képesek, és ezt ő is tudja magáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik