Közélet

38 milliárddal tömi ki az állam a Kliket

24.hu
24.hu

2016. 02. 26. 16:47

Új vezető, új pénzmag érkezik a sulifenntartó vízfejhez, amit mostantól Áder János húga fog irányítani. Elmondta, fél, de örül.
Korábban a témában:

A kormány összesen 38 milliárd forintos pluszforrást biztosít a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) számára, ez magában foglalja a 17 milliárdos adósság konszolidációját is – közölte Palkovics László oktatási államtitkár pénteken. Az államtitkár azt mondta, a kabinet biztosítja a Klik működéséhez szükséges forrásokat mind az elkövetkező négy hónapban, mind a már utána következő, de új szervezeti formában.

Az előző nap bejelentett változtatásokat indokolva kiemelte: a Klik létrehozása óta eltelt három év, át kellett gondolni a központ működését. Megerősítette, a Kliket július 1-től teljesen átalakítják, és egy olyan szervezet jön létre, ami nagyobb mértékben szolgálja az oktatás ügyét és nagyobb mértékben lesz partner az iskolák számára. Biztosítani kívánják a stabilitást mind a finanszírozásban, az irányításban, mind az egyes folyamatok területén.

Fél, de örül

Az oktatási államtitkár arra kérte Pölöskei Gáborné helyettes államtitkárt, hogy eddigi funkcióját felváltva töltsön be egy operatív posztot, irányítsa a Kliket, illetve kezdje el előkészíteni az átalakításokat. Pölöskeiné helyettes államtitkár, aki március 1-től irányítja a Kliket, három prioritást jelölt meg: a tartozások rendezését, a mindennapi működés biztosítását és július 1-re az új szervezeti keretek kialakítását.

Szerinte nagy a kihívás és a feladat, amit némi félelemmel, de örömmel vállalt el. Hozzátette, operatív embernek tartja magát és a felkérés is operatív munkára szólt. Kitért arra, hogy már 17 éve dolgozik a közigazgatásban, az oktatásirányítás különböző szintjein szerzett tapasztalatokat, amiket hasznosítani kíván.

Jenei, a nagy adósságfaragó

Palkovics László Jenei Zoltánról, a Pécsi Tudományegyetem kancellárjáról, aki miniszteri biztosként segíti az átalakításokat, elmondta, tavalyelőttig az intézmény adóssága 8 milliárd volt, ez tavalyra a tizedére csökkent. Szavai szerint ez bizonyítja, hogy Jenei egy nagy rendszer irányításában, egy nagy struktúrában való gondolkodásra, mint amilyen a Klik, mindenképpen alkalmas.

Jenei kiemelte, a következő hetekben áttekintik a Klik gazdálkodását, működési környezetét, és a több tízezres számlaállományt. Reményei szerint a számlák gyors rendezése helyreállítja majd a bizalmat a piacon a Klikkel szemben, és segítheti a belső működési nyugalom helyreállítását is. Feladatként jelölte meg az átlátható, szabályos és a működési szint valamennyi elemében következetes gazdálkodás megvalósítását. A feladat nagy, de hisz abban, hogy július 1-ig megvalósítható – idézi őt az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.