Gazdaság

Gyakorlattá vált, hogy az állam nem fizeti ki a számlákat

forint (Array)
forint (Array)

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által ki nem fizetett közüzemi számlák, beszállítói pénzek állománya 4,2 milliárd forinttal emelkedett, így a lejárt adósság 62,8 milliárd forint volt – írta a Napi.hu a Magyar Államkincstárra hivatkozva (MÁK). Decemberben 58,6 milliárd forintra esett az adósság miután az állam több lépcsőben konszolidálta a közintézményeket.

Legutoljára 2012 tavaszán volt ilyen alacsony a tartozás – magyarán az állam tartósan arra rendelkezett be, hogy nem fizet határidőre a beszállítóknak.

A MÁK csak a lejárt tartozásokról közöl adatokat, a ténylegesen kifizetetlen számlaállomány ennél 50 százalékkal is magasabb lehet. Erre a legjobb példa a legnagyobb adósa a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) adóssága.

A MÁK legfrissebb adatai szerint az iskolafenntartónak januárban 11 milliárd forintra nőtt a lejárt adósság – ez egy hónap alatt 931 millió forintos növekedés. Mindeközben Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte, hogy a Klik adóssága 17 milliárd forint. Vagyis a 11 milliárdos lejárt adósságon felül 6 milliárdnyi olyan számlán ül az iskolafenntartó, amit a szállítók már benyújtottak – de nem kötelező még kifizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik