Közélet

Elzárhatják az EU-s pénzcsapot, ha tovább hőbörög Orbán

Évek óta amiben lehet, szembemegy a kormány az EU-val, de a migrációs kvóta boríthatja a bilit. Van az EU-nak két módszere is, hogy megvonja a támogatást, bár az egyik a szervezet szétesését előlegezné meg.

Megy az adok-kapok európai színtéren a migrációs kvóták ügyében: a visegrádi négyek egységesen kiálltak a kötelező elosztás ellen, miközben a nyugati tagállamok szankciókkal fenyegetnek. Például az EU-támogatások felfüggesztésével. Erről írt a 444 is.

Idézik az Orbán Viktornak beszóló olasz kormányfőt, Matteo Renzit, aki szerint ha egyes tagországok nem szolidárisak a migráció ügyében, akkor a nagyobb országoknak se kell szolidárisnak lenni velük az EU-s hozzájárulásoknál. Orbán a múlt heti uniós csúcson úgy reagált, hogy

meglátjuk, ki, hol lesz 2020-ban, és mit fog akkor csinálni.

2020-ig ugye le van osztva támogatási szerződésekkel, ki mennyit kaphat, a 2020-26-os költségvetés tárgyalásakor szorulhat Magyarország. Közben ráadásul népszavazást is jelentett be a magyar kormányfő, így még kiélezettebb a helyzet – írja a lap, megemlítve, hogy már német és osztrák miniszter is beszólt.

Két ádáz módszer

Az EU-s támogatás húzza a magyar gazdaságot, arra óriási szükség van, viszont van két módszer, amivel már 2020 előtt elvehetnék azt. Az egyik durva módszer, hogy a nyugati tagok elkezdenek kevesebbet befizetni, mondván ha a keletiek sem tartják be a kötelezettségeiket, akkor nekik miért kéne. Azonban ez hosszú távon az EU széteséséhez vezetne, mivel senki se érezné úgy, hogy be kell tartania a közös normákat, szabályokat.

A másik módszer már a mostani kifizetéseket is érinthetné: ha ugyanis egy tagállam nem tartja be az Európai Bizottság gazdaságpolitikai ajánlásait, a bizottság javasolhatja a támogatások felfüggesztését. Ilyen be nem tartás már volt néhány, ami miatt tiltakozott az EB és a tiltakozás miatt hőbörgött a kormány (pl. különadók).

Eddig is szembehajtottak az autópályán

Azt pedig nem lenne nehéz ráhúzni a magyar kormányra, hogy szembemegy az ajánlásokkal, így élhetne az EU az új szankciókkal, a támogatások egy részét elvehetnék. Ezt EU-s források szerint akkor alkalmaznák, ha Magyarország majdnem egyedül maradna az ellenállásával, bár az Európai Tanács még megmenthetné e szankciótól.

Hozzáteszi a cikk, a fent említett büntetést még nem alkalmazták sosem, de ez még nem mentő körülmény. Ugyanis Magyarország az egyetlen, amit pénzbüntetésre ítéltek, mert tartósan 3 százalék felett volt az államháztartási hiánya. A büntetés végrehajtása elmaradt, mert a kormány gyorsan összekapta magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik