Közélet

Szijjártó elkezdett törleszteni szüleinek, volt miniszter, aki 70 milliót rakott félre

Rogán Antalnak rossz éve volt, Lázár János földeket vett. Gyurcsánynak lett egy lamináló gépe. A képviselők közölték vagyonnyilatkozatukat.

Spoiler: a leggyakrabban előforduló szóösszetétel a „saját bevallása szerint lesz”, sok helyre azonban nem írjuk le, képzeljék oda.

Orbán Viktor és Áder János más vasárnap közzétette vagyonnyilatkozatát, a kormányfő csak a könyvével 5,5 millió forintot keresett, Áder négymilliót tudott félretenni.

A vagyonnyilatkozatokat a parlament honlapján, a képviselőknél tudja megnézni.

Mocsár

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015-ben további földeket vett, egy hat hektáros erdőt és egy 16,4 hektáros szántó-erdő-legelő besorolású földet Hódmezővásárhelyen.

A kancelláriaminiszternek összesen 21 ingatlana van, egy lakóháza Hódmezővásárhelyen, a többi szántő, erdő vagy legelő. De van egy mocsara is.

Autója azonban nincs, műtárgyakat viszont tavaly is vett. Korábbról megvan neki Széchenyi Zsigmond karosszéke, idén azonban nem részletezte, mit vett. Kötvényvagyona 34-ről 42 millióra nőtt.

Szülői összefogás

Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly eladta 160 négyzetméteres dunakeszi lakását, amihez 357 négyzetméteres telek tartozott, az ezért kapott 15 millió forintot törlesztésre fordította. Már csak 30 millióval tartozik így szüleinek. Ez az a szülői összefogás, amiből korábban házat vett. Szintén Dunakeszin.

Nincs autója, értékpapír-vagyona azonban nőtt, saját bevallása szerint előzőleg 104 959 forintja volt ebben a formában, ez idén 627 352 forint nőtt.

Biztosítási eszközalapjai megfogyatkoztak, 2,8 millióból 421 ezer forint lett. A bankban 1,8 milliója van.

Nem boldog

Rogán Antal most a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezeti, a szakmai előrelépés mellett sem zárt azonban jó évet, takarékbetétkönyve lesoványodott, a korábbi 3,5 millió helyett most csak kicsivel több mint 507 ezer forint található ott.

Egy Audi A3-ast vallott be, 30 milliós hiteléből több mint 1 milliót fizetett vissza, egy magánszemély felé fennálló tartozását is csökkentette (16,8 millióról 15,2-re) és van két festménye is.

Mindkét ingatlana megmaradt, méretük sem változott.

Félreraktak

Pintér Sándor belügyminiszter tavalyról idénre nem változott jelentősen. Megmaradt mind a 24 ingatlana, Wartburg típusú személygépjárművétől sem vált meg, igazi reneszánsz ember (középiskolai irodalomtanárom szerint csak röneszánsz).

Azonban forint-megtakarításainak összértéke 153 millióról 200 millióra nőtt.

Euró-megtakarításai 480 ezerről 454 ezerre csökkentek, dollárban ez 681 ezerről 686 ezerre nőtt. A tárcavezető feltüntette a felesége banki brókeri megbízásait is, ezek 21-ről 43 millióra nőttek.

Örökölt

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője tavaly örökölt egy 2,5 hektáros szántót, megvált két motorja közül az egyiktől, tartósan bérel egy Mercedes kisbuszt és negyedrészt tulajdonol egy motorcsónakot is.

Bankszámláján saját bevallása szerint 50 ezer forinttal nőtt az egyenlege (1,8 millióról 1 millió 850 ezerre), 14 milliós hiteléből 1,5 milliót törlesztett.

A nemzetgazdasági miniszter növelt

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter továbbra is résztulajdonos két II. kerületi lakóházban, ahogy két karcagi telke is megmaradt. Államkötvény-vagyonát viszont 3,1 millió forintra növelte 800 ezerről, 1,1 millió forintért pedig befektetési jegyet vásárolt.

Készpénzt nem tüntetett fel idén a bevallásában, holott tavaly másfél millió forintról számolt be ezen a soron. Jelzáloghitelét 6,77 millió forintra csökkentette 7 millióról.

Antik bútorok

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ingatlanvagyona nem változott, továbbra is két II. kerületi ingatlan felét, valamint egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogát birtokolja, értékesebb ingóságai között antik bútorait említi. Egymillió forintja van készpénzben, és 1,25 millió forintnyi pénzkövetelése.

Asztali gépre cserélte a laptopot

Kövér László házelnök soha nem élt fényűző életet bevallásai szerint. Feleségével és két gyermekével továbbra is egy 143 négyzetméteres szigetszentmiklósi házban élnek, ez a házelnök egyetlen ingatlanja.

Életbiztosítása 830 ezer forinttal gyarapodott, így 3,7 millió az összértéke, 2,5 milliót tart bankban, hitele és tartozása nincs.

A munkájához kapott laptopot egy személyi számítógépre cserélte, derül ki sok egyéb mellett ez az érdekes részlet is a VS.hu gyűjtéséből.

Könyv, ital, festmény

A NAV új vezetője, Tállai András már az előző években is jelentős megtakarítást vallott be, ez 2015-ben egészen pontosan 54 millió forint volt. Bevallja a rendszeresen kapott ajándékokat is, könyveket, italokat és festményt is, ami szerinte 50 ezer forintot ér.

Mezőkövesden öt, Görbeházán és Bogácson egy-egy lakóház tulajdonosa.

Az ellenzéki vezetők és Harrach

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője továbbra is Érden birtokol felerészben egy 165 négyzetméteres házat, azonban a politikus a dokumentum végén közölte, hogy 2014. november 1-jén előszerződést kötöttek egy beépítetlen telekre, amelyet jelenlegi ingatlanjuk eladását követően tudnak majd megvenni.

Egyéb ingatlan és autó nincs a nevén, azonban megőrizte a 2008-ban örökölt, 125 köbcentis Tatran motorját. A szocialista politikusnak változatlanul 10,5 millió forint hitele van és 3 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek.

Vona Gábornak, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjének továbbra sincs ingatlanja, értékes ingósága és tartozása. Míg az előző bevallásában takarékbetétben szerepelt 800 ezer forint megtakarítása, addig a legfrissebben 730 ezer forintot tüntetett fel értékpapírban. Könyvkiadásból ezúttal nem származott jövedelme az ellenzéki politikusnak.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az előző évekhez hasonlóan egy zuglói társasházi lakásnak, egy 83 négyzetméteres tahitótfalui háznak, egy budakeszi zártkertnek, valamint egy Kisnémediben található erdőnek a résztulajdonosa. Autója és egyéb értékes ingósága nincs a kormánypárti politikusnak.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője változatlanul egy 85 négyzetméteres, XIII. kerületi társasházi lakást tüntetett fel, amelynek egyedüli tulajdonosa, nagy értékű ingósága nincs. Más szerződés alapján fennálló számlakövetelése 3 millió 134 ezer forint, ami 53 ezer forinttal több, mint az előző nyilatkozatában. Az ellenzéki politikus azt is jelezte, hogy szünetelteti ügyvédi tevékenységét ügyvédi irodájában – amelyben 50 százalékos tulajdonos -, annak nyereségéből nem részesült.

A parlament honlapján elérhető információk alapján a frakcióvezetők havi javadalma 1,3 millió forint volt tavaly decemberben.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, független képviselő tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009-ben vásárolt, több mint háromezer négyzetméteres telken lévő 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll. Utóbbihoz jelzáloghitelt vett fel, ebből tartozása év végén 63 millió 131 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy az azt megelőző évhez képest közel 3,9 millió forintot törlesztett.

Az ellenzéki politikus 2015. január 1. és február 18. között 16 millió forint, február 19. és december 31. között pedig 58 millió forint tulajdonosi osztalékról számolt be az Altus Befektetési Zrt.-től, amelynek 100 százalékos tulajdonosa. Egy évvel korábban 168,6 millió forint jövedelme származott innen. Újdonság, hogy Gyurcsány Ferenc gazdasági érdekeltségeihez sorolta az Altus Portfólió Kft.-t is.

A juttatások sorában feltüntetett egy 15 741 forint értékű lamináló gépet is.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, független képviselő változatlanul egy 60 négyzetméteres zuglói társasházi lakás felét tudhatja magáénak, továbbá egy balatonmáriafürdői üdülőben és egy gyöngyösi családi házban is hasonló tulajdonrésze van. A politikus megvált 2007-es Volkswagen Phaetonjától és egy Skoda Superbet lízingel, 1987-es évjáratú, örökölt Ford Orionját viszont megőrizte.

Megtakarításai nem változtak jelentősen, ezek összértéke 7,1 millió forint. Fodor Gábor közölte azt is, hogy az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Bibó Kollégiumának óraadó tanára, ám szünetelteti foglalkozását.

A két független képviselő havi javadalma 748 ezer forint volt tavaly év végén.

Futottak még

A fejlesztési minisztériumot vezető Seszták Miklós megtartotta három kisvárdai ingatlanát, amelyek mellett birtokol még egy budapesti, XIII. kerületi lakást, míg egy továbbinak felerészben haszonélvezője.

A tárcavezető 19 millió forintnyi készpénzvagyont tüntetett fel a bevallásban – tavaly ennek értéke 20 millió volt -, pénzintézeti számlakövetelése viszont mintegy 32 millió forinttal 213 millió forintra emelkedett. Az egyéb pénzkövetelése – 3 millióval – 3 millió forintra csökkent.

A miniszter tovább csökkentette a magánszemélyek felé fennálló tartozását, 3 millió forintra. A tárcavezetőnek ügyvédi tevékenységből, illetve ügyvédi irodai osztalékból tavaly összesen csaknem 36 millió forint bevétele volt.

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének ingatlanvagyontárgyai között továbbra is szerepel egy XIII. kerületi lakás, de a három bükkszentkereszti ingatlana mellé 2015-ben vásárolt még egy beépítetlen területet a településen. Csökkent ugyanakkor a miniszter megtakarítása mind forintban, mind euróban. Előbbi 4,4 millió forint, szemben a korábbi 10 millióval, míg euróban lévő pénze 30 ezerrel csökkent, 21 ezerre.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ingatlanvagyona nem változott, ahogy megtartotta Toyota Corolláját is. Továbbra is Karcagon birtokol egy családi házat és szántókat, a budapesti IX. kerületben pedig egy lakást. Takarékbetétben 1 millió forintot tart a miniszter, míg tavaly 2,3 millió forintot.

Simicskó István honvédelmi miniszter egyáltalán nem tüntetett fel ingatlanvagyont a nyilatkozatában, míg egy éve szerepeltett abban egy siófoki garzonlakást. Van viszont egy Ford Focusa, és megtartotta 19,5 millió forintot érő kincstárjegyét. Magyar államkötvénybe 13,5 millió forintot fektetett, OTP Prémium pénzpiaci befektetésbe pedig 20 millió forintot. Takarékbetétben elhelyezett megtakarítását jelentősen csökkentette: 25 millióról 7 millió forintra.

A nyitókép a Parlamentben készült, sok politikus nincs rajta. MTI / Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik