Közélet

Megvédte az EMMI a kerekasztalát

emmi (Array)
emmi (Array)
Semmi sincs úgy, ahogy a sajtó írja, az Antiszegregációs Kerekasztal kiválóan működik - írta az emberminisztérium.

A sajtóban megjelent nyilatkozatokkal ellentétben őszinte párbeszéd és magas színvonalú szakmai munka folyik a megbeszéléseken.

Többek között ezzel a mondattal reagált arra az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága arra, hogy L. Ritók Nóra otthagyta az Antiszegregációs Kerekasztalt, mert szerinte rendszeresen lesöpörték a terepen dolgozó civilek javaslatait.

Az államtitkárság közleménye megjegyzi, a kerekasztalnak sose volt tagja a TASZ, a Helsinki Bizottság és a NEKI sem, L. Ritók “pedig a tagoknak küldött levelében nem a rendelettervezet tartalmával indokolta a kilépését”.

Ezután a kerekasztal által elért eredményeket sorolják, pl. hogy a köznevelésről szóló törvénybe is került olyan kiegészítés, amit ők javasoltak. Így nem lehet az oktatásban faji vagy etnikai származáson alapuló megkülönböztetést művelni.

Az új törvénymódosítás a tárca szerint olyan részletszabályokat alkot, amik garantálják, hogy a korábbi alapjogvédelmen nem változtat a kormányrendelet, a szegregációt tiltó szabályokat nem enyhíti. A kerekasztalon antiszegregációs stratégia is elkészült, valamint a KLIK SZMSZ-ében ilyen profilú referensek munkakörét is létrehozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik