Közélet

Jövőre már tényleg kiállíthatják a Seuso-kincseket

Még tart a hazahozott Seuso-kincsek januárban kezdődött régészeti-tudományos vizsgálata, de jövőre megnyílhat a Magyar Nemzeti Múzeumban az állandó Seuso-tárlat – írja a Népszabadság keddi számában.

A Seuso-kincseket bemutató kiállítás néhány hónapon belül megnyílhat a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM). Csorba László, az intézmény főigazgatója a lap kérdésére megerősítette, hogy a tárlatot a múzeum északi szárnyának első emeletén rendezik be.

A lapnak nyilatkozó Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója szerint valószínűleg a jelenleg ismertnél több darabból állt a Seuso-kincs. Hitelt érdemlő újabb darabokra azonban nem bukkantak, beleértve az Ukrajnában felbukkant kancsót is. Biztosan Seuso-kincs a hazahozott hét tárgy, valamint az Angliában található darabok, amelyekről Lord Northamptonékkal kell megállapodni. A Seuso-kincsek másik fele is hazakerül belátható időn belül – mondta Baán László, hozzátéve, hogy a magyar kormány fenntartja, hogy ez magyar tulajdon.

A magyar állam 15 millió euróért hozatta Magyarországra a Seuso-kincsek egy részét – összesen hét tárgyat – Angliából 2014 márciusában. A kincseket előbb a Parlamentben, majd Székesfehérváron állították ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik