Fegyveres támadás Kaliforniában
Közélet

Kaliforniai lövöldözés: az ügyvédek szerint a gyilkosok nem voltak terroristák

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 12. 05. 10:42

A család nem érti, hogyan lehetett képes a pár ilyen támadást végrehajtani. Syed Rizwan Farook lánytestvére Saira Khan a CBS News-nak elmondta:

Soha nem tudtam elképzelni, hogy a fiútestvérem, vagy a sógornőm akárcsak hasonlót is elkövessen, különösen azért, mert boldog házasságban éltek, és egy gyönyörű hathónapos gyerekük volt.

Farookot zárkózott személyiségnek tartották, míg feleségét Malikot odaadó, halk szavú háziasszonyként írta le a családja.

Ügyvédeik óvva intettek attól, hogy valóban terroristaként kezeljék Tashfeen Malikot és Syed Rizwan Farookot, akik 14 embert öltek meg és 21-et megsebesítettek. David Chesley and Mohamed Abuershaid jogászok szerint nincs bizonyíték arra, hogy a pár valóban szélsőséges nézeteket vallott volna, illetve tagjai lettek volna valamilyen fegyveres csoportnak. (BBC News)

Fegyveres támadás Kaliforniában
Egy kép a pár lakásából (MTI / EPA / Paul Buck)

Ihlető, vagy megrendelő a terrorszervezet?

Pénteken kiderült, hogy Tashfeen Malik hűségesküt tett az Iszlám államnak, egy szövetségi igazságügyi tisztségviselő a Los Angeles Times-nak pedig arról beszélt, hogy a 28 éves Syed Rizwan Farooknak volt “valamiféle kapcsolata” az an-Núszra Front mellett a szomáliai al-Shabaab csoporttal is. A lap szerint ugyanakkor nem világos miféle kapcsolat volt ez és kivel tartotta fenn Farook.

A 27 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook szerdán 14 embert megölt, 21-et megsebesített a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban. Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a támadást az Iszlám Állam ihlette, arra viszont eddig nincs bizonyíték, hogy közvetlenül köze lenne hozzá.

San Bernardino, 2015. december 4. 
A San Bernardino megyei rendõrség által közreadott képen lõszerek, amelyek a kaliforniai San Bernardinóban 2015. december 2-án elkövetett vérengzés tetteseinél voltak. A két elkövetõ, egy férfi és egy nõ, egy fogyatékosokat gondozó szociális intézményben lövöldözött, és legalább tizennégy embert megölt. A támadókat a rendõrök tûzharcban agyonlõtték. (MTI/AP/San Bernardino megyei rendõrség)
MTI / AP / San Bernardino megyei rendõrség

Ha a támadásról bebizonyosodna, hogy az iszlám szélsőségesek által feltüzelt emberek műve volt, ez lenne a legtöbb halálos áldozatot követelő terrorcselekmény az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta.

Terrorcselekménnyé alakult az ügy

A Los Angeles Times néhány órával azután közölte a Farook kapcsolataira vonatkozó értesülését, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bejelentette: terrorcselekménynek tekinti a San Bernardinóban végrehajtott mészárlást, és ezen a nyomon folytatja a nyomozást.

David Bowdich, az FBI magas rangú tisztségviselője elmondta: a hatóságok által eddig összegyűjtött tárgyak alapján arra lehet következtetni, hogy a gyanúsítottak alaposan előkészítették akciójukat. A tisztségviselő szerint megvizsgálták a tettesek helyszínen hagyott, összetört mobiltelefonjait, és arra utaló jeleket találtak, hogy telefon-összeköttetésben voltak olyan emberekkel, akik az FBI figyelmének középpontjában állnak.

Bowdich megerősítette azokat a korábbi médiaértesüléseket is, amelyek szerint a mészárlás női elkövetője Facebook-üzenetben hűségesküt tett az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.