Közélet
San Bernardino, 2015. december 4.
A San Bernardino megyei rendõrség által közreadott képen egy autó, amelyet a kaliforniai San Bernardinóban 2015. december 2-án elkövetett vérengzés tettesei a menekülésüknél használtak A két elkövetõ, egy férfi és egy nõ, egy fogyatékosokat gondozó szociális intézményben lövöldözött, és legalább tizennégy embert megölt. A támadókat a rendõrök tûzharcban agyonlõtték. (MTI/EPA/San Bernardino megyei rendõrség)

Kaliforniai lövöldözés: kiterjedt terrorista kapcsolataik voltak a gyilkosoknak

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 12. 05. 06:12

Míg Tashfeen Malikról az derült ki, hogy az Iszlám Államnak tett hűségesküt, férjének az al-Kaidához köthető szíriai an-Núszra Fronthoz és a szomáliai al-Shabaab csoporthoz is voltak kommunikációs csatornái.

Egy szövetségi igazságügyi tisztségviselő a Los Angeles Times-nak nyilatkozva arról beszélt, hogy a 28 éves Syed Rizwan Farooknak volt “valamiféle kapcsolata” az an-Núszra Front mellett a szomáliai al-Shabaab csoporttal is. A lap szerint ugyanakkor nem világos miféle kapcsolat volt ez és kivel tartotta fenn Farook.

Ihlető, vagy megrendelő a terrorszervezet?

A 27 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook szerdán 14 embert megölt, 21-et megsebesített a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban. Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a támadást az Iszlám Állam ihlette, arra viszont eddig nincs bizonyíték, hogy közvetlenül köze lenne hozzá – írja az MTI.

San Bernardino, 2015. december 4. 
A San Bernardino megyei rendõrség által közreadott képen lõszerek, amelyek a kaliforniai San Bernardinóban 2015. december 2-án elkövetett vérengzés tetteseinél voltak. A két elkövetõ, egy férfi és egy nõ, egy fogyatékosokat gondozó szociális intézményben lövöldözött, és legalább tizennégy embert megölt. A támadókat a rendõrök tûzharcban agyonlõtték. (MTI/AP/San Bernardino megyei rendõrség)
MTI / AP / San Bernardino megyei rendõrség

Ha a támadásról bebizonyosodna, hogy az iszlám szélsőségesek által feltüzelt emberek műve volt, ez lenne a legtöbb halálos áldozatot követelő terrorcselekmény az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta.

Terrorcselekménnyé alakult az ügy

A Los Angeles Times néhány órával azután közölte a Farook kapcsolataira vonatkozó értesülését, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bejelentette: terrorcselekménynek tekinti a San Bernardinóban végrehajtott mészárlást, és ezen a nyomon folytatja a nyomozást.

David Bowdich, az FBI magas rangú tisztségviselője elmondta: a hatóságok által eddig összegyűjtött tárgyak alapján arra lehet következtetni, hogy a gyanúsítottak alaposan előkészítették akciójukat. A tisztségviselő szerint megvizsgálták a tettesek helyszínen hagyott, összetört mobiltelefonjait, és arra utaló jeleket találtak, hogy telefon-összeköttetésben voltak olyan emberekkel, akik az FBI figyelmének középpontjában állnak.

Bowdich megerősítette azokat a korábbi médiaértesüléseket is, amelyek szerint a mészárlás női elkövetője Facebook-üzenetben hűségesküt tett az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.