Közélet

Kaliforniai lövöldözés: hűségesküt tett az Iszlám Államnak az egyik gyilkos

A San Bernardinóban lövöldöző női gyanúsított hűségesküt tett a terrorszervezetnek. A BBC amerikai tisztviselőkre hivatkozva közölte, hogy Tashfeen Malik más néven támogatta az Iszlám Állam Facebook-csoportját, álnéven posztolta az Abu Bakr al-Bagdadinak tett hűségesküjét.

A New York Times-nak egy neve elhallgatását kérő tisztviselő a támadókról elmondta:

Jelenlegi helyzetben úgy hisszük, hogy önmaguk radikalizálódtak, és a terrorista csoport inkább csak inspirálta őket, mintsem utasítást adtak volna a lövöldözésre.

Az utóbbi hónapban az FBI olyan személyekre koncentrál, akik az Iszlám Állam tettein felbuzdulva maguk is terrorcselekményekre szánhatják el magukat. Még a párizsi terrortámadás előtt is több mint harminc olyan személyről tudtak, akik a terrorszervezet nevében erőszakos cselekedeteket hajthatnak végre.A 27 éves Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook a vád szerint szerdán 14 embert megölt és többeket megsebesített a San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban.

A pakisztáni Malik Szaúd-Arábiában élt, mielőtt férjhez ment a szintén pakisztáni szülőktől, de az Egyesült Államokban született, amerikai állampolgárságú Farookhoz. Ismerősei szerint Farook azt követően radikalizálódott, hogy 2013-ben zarándoklatot tett Mekkában és közeli kapcsolatba került Malikkal.

A CNN szerint Farook gyakran keveredett vitába munkatársaival a vallásról és a terrorizmusról. Családjának ügyvédjei szerint kollégái nem egyszer űztek gúnyt a gyanúsított szakállából.

Mint azt korábban megírtuk, csütörtökön a párnál rengeteg, több mint 1600 lövedék volt lelövésük pillanatában, de a rendőrfőnök szerint lakásukon később további muníciót, több mint háromezer lövedéket, tizenkét csőbombát és több száz olyan eszközt és alkatrészt találtak, amelyek robbanószerkezetek gyors házi összeszereléséhez szükségesek. Emellett a merénylet helyszíneként szolgáló épületben találtak három már összeszerelt, távirányítással működésbe hozható robbanószerkezetet is, amelyek szerencsére nem robbantak.

A hatóságok kiderítették, hogy a nő pakisztáni útlevéllel rendelkezett. A pér tettének motivációjáról azonban bizonyosságot még nem tudtak mondani. Barack Obama elnök mindenesetre nem zárta ki, hogy terrorista tett áll a háttérben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik