Közélet

Ellenzéki vezetőket vettek őrizetbe Thaiföldön a juntát érintő korrupciós üggyel kapcsolatban

A thaiföldi hadsereg őrizetbe vett hétfőn két ellenzéki vezetőt az ország katonai kormányzatát érintő megvesztegetési botránnyal összefüggésben.

A két politikus éppen a korrupciós ügy középpontjában álló Radzsabhakti park meglátogatására készült, amikor elfogták őket. A parkot a hatalmat tavaly magához ragadó és a politikai élet megtisztítását ígérő hadsereg létesítette a thaiföldi királyok tiszteletére a fővárostól, Bangkoktól 200 kilométerre délre fekvő, tengerparti Hua Hin településen, a projekt finanszírozásával kapcsolatban azonban szabálytalanságokra derült fény.

Az Egyesült Front a Demokráciáért, a Diktatúra ellen (UDD) nevű ellenzéki tömörülést vezető Nattavut Szaikuát és Jatuporn Prompant – az úgynevezett vörösinges-csoport elöljáróit – azután vették őrizetbe, hogy a médiát tájékoztatták a parkba tervezett látogatásukról. A Bangkoktól 111 kilométerre nyugatra található kancsanaburi katonai táborba vitték őket.

Mint az UDD egyik szóvivője elmondta, az ellenzéki vezetők “kíváncsiak voltak, miként működik a park, az a hely, ahol a hadsereg állítólag visszaélt a közpénzekkel, de emellett tisztelegni akartak az ország királyainak emléke előtt is”.

A junta az őrizetbe vételekkel kapcsolatban azt mondta, nem fogja engedni, hogy az ellenzék politikai ügyet csináljon egy parkból, amely Thaiföld királyainak állít emléket a róluk mintázott gigantikus szobrokkal.

A délkelet-ázsiai ország államformája királyság, és szinte isteni rangú vezetőnek tekintik az uralkodót, aki jelenleg IX. Ráma Bhumibol Aduljadedzs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik