Gyurcsány Ferenc (Array)
Közélet

Gyurcsány: „hittérítő munkát folytatunk demokratikus apostolokként”

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 20. 15:44

Nem fülke-, hanem alkotmányos forradalomra van szükség Magyarországon Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint, aki az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportja pénteki budapesti konferenciáján beszélt erről.

A volt kormányfő azt mondta, ennek szükségességéről meggyőzni a polgárokat “nehéz munka lesz”. Arról, hogy vidékre indul a konferenciáról, kijelentette, “hittérítő munkát folytatunk demokratikus apostolokként”. Azt, hogy tényleges forradalommal döntsék meg a rendszert, a politikus azzal utasította el, hogy erőszak és vér nélkül akarnak győzni, visszaállítani a demokráciát. A jogszabályok átalakításával összefüggésben kijelentette:

“Nem lehet a jogállam sérelmét, az alkotmányosság sérelmét egy másik sérelemmel helyretenni.”

Jövő februárban jön a “kvázi kormányprogram”

Gyurcsány szerint a DK talán az egyetlen párt ma, amelyik folyamatosan hangsúlyozza, hogy “ez a kormány mindennap árt az országnak, ezért aztán az az érdekünk, hogy amilyen gyorsan csak lehet, ez a kormány menjen”. A DK elnöke már nem gondolja, hogy az alkotmányos keretekben “nagyjából ott kell folytatni, ahol 2010-ben abbahagytuk“, hanem bonyolultabb, összetettebb, többlépcsős, a 2010-es állapotokat felülíró megoldásokra van szükség. Hozzátette: jövő februárra készül el új pártprogramjuk, amely “kvázi kormányprogram”.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy lehetetlen és nem is volna jó” az 1989-es alkotmányos alapokhoz visszatérni, hiszen” a 21. század európai polgára nem elégszik már meg azzal, hogy négyévente egyszer szóljon bele az állam ügyeibe. A közvetlen demokrácia kiterjesztése, erősítése ellen szóló érveket cáfolva a politikus azt hangsúlyozta az Európai demokrácia kontra illiberális állam című tanácskozáson, hogy ez a folyamat az utóbbi két évtized során Európában vagy Észak-Amerikában sehol nem vezetett a demokrácia sérelméhez vagy diktatúrához.

“Meg kell értetni az emberekkel, ha változásra van szükség” – mondta, hozzátéve, a népszavazás nem akadályozza a kormány munkáját, hanem arra készteti a hatalmat, hogy meg kell szerezni az egyes lépésekhez a társadalom többségének támogatását. Szerinte valótlan az a kifogás, hogy az emberek nem elé informáltak, hogy dönteni tudjanak, a költségek kapcsán pedig megjegyezte, olcsóbbá tesz egy népszavazást, hogy a lakosság jelentős hányada interneten keresztül is véleményt tud nyilvánítani. A kormányra kerülve növelné a közvetlen demokrácia szerepét Magyarországon – mondta Molnár Csaba.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.