Közélet

„Pénzkidobás a szlovén kerítés”

A horvát belügyminiszter szerint inkább befogadóállomást kellene építeni. Szlovénia nem árulja el, hol lesz a következő gyodájuk.

A drótkerítés építése pénzkidobás.

Szlovénia jobban tenné, ha inkább ideiglenes menedékhelyet építene a bevándorlóknak, mint amilyet Horvátország is épített, s amelyet téliesített

– mondta Ranko Ostojic horvát ügyvivő belügyminiszter szerdán Bródban (Slavonski Brod) újságíróknak nyilatkozva.

Szerinte Ljubljana ezzel a döntéssel azt üzeni, a határok lassan lezáródnak, ami ellentétes hatást vált ki, és még többen fognak jönni.

Ostojic nem tartotta elfogadható indoknak, hogy Szlovénia azért emel kerítést Horvátországgal közös határán, mert véget ért a görög komphajók személyzetének sztrájkja, és Ljubljana attól tart, hogy több ezer bevándorló özönlik majd az országba. A tárcavezető szerint a menekültshullám nagy része már áthaladt Szlovénián.

Horvátország befogadóképessége 5000 fő, ha ugyanennyi menedékkérőt be tudna fogadni Szerbia, Magyarország, Macedónia, Szlovénia, Ausztria és Bulgária is, a menekülthullám ellenőrizhetővé válna – mondta Ostojic, hozzátéve, hogy probléma megoldását Görögországban kell kezdeni.

Szlovénia már másfél kilométernyi gyodát húzott fel

Szlovénia már másfél kilométernyi pengés drótkerítést húzott fel Horvátországgal közös határának két szakaszán, Murafürednél (Gibina) és Rigoncénél – mondta Bostjan Sefic belügyminisztériumi államtitkár szerdán Ljubljanában.

Murafüred Lendvához és a magyar-szlovén határhoz is közel esik, míg Rigonce alig húsz kilométerre nyugatra fekszik a horvát fővárostól, Zágrábtól.

Az “akadályok” könnyebbé teszik majd a rendőrség és a segélymunkások dolgát – mondta a sajtónak Sefic -, egyúttal biztosítani fogják, hogy a bevándorlók ne szóródjanak szét.

Hozzátette, nem mondhatja el, hol építik meg a következő szakaszt, mert akkor az intézkedések értelmüket vesztenék.

A műszaki határzár célja nem az, hogy jelentős mértékben csökkentse a bevándorlók beáramlását, hanem az, hogy az emberek ne ellenőrizetlenül jussanak be az országba, és a helyzetet megnyugtatóan tudják kezelni, a menedékkérőket pedig a kijelölt befogadóállomásokra irányítsák.

Október közepe óta több mint 180 ezer bevándorló érkezett Horvátországból Szlovéniába, ahonnan legtöbben Ausztria és Németország felé folytatják az útjukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik