Közélet

Navracsics: Orbánék stílusa a gond, a foci meg forró terület

Navracsics-Tibor(1)(210x140)(3).jpg (2)
Navracsics-Tibor(1)(210x140)(3).jpg (2)
A magyar uniós biztos úgy látja, a kormányt nem tettei, hanem durva hangneme miatt támadják.

Navracsics Tibor a Magyar Nemzetnek azt mondja, ő menekültügyben nem érzékel kettős mércét az országgal szemben, bár korábban azt ő is tapasztalta. Szerinte most rossz a kormány kommunikációja.

Általánosságban jobban meg kellene értenünk egymást: ahogy mi a nyugatiakat gyakran naivnak és álszentnek gondoljuk, ők azt feltételezik néha rólunk, hogy újsütetű demokrataként nem teljes az elkötelezettségünk az európai értékek iránt. Talán közelebb kerülnénk egymás megértéséhez, ha nyíltan átbeszélhetnénk a kulturális különbségeknek az okait.

Szerinte a magyar könnygáz, vízágyú megítélése más lehetett volna, ha Magyarország egy fokkal puhább kommunikációt folytat. Nem biztos, hogy puhább lépések kellett volna, de teljesen hiányzott a kinyilatkoztatás, hogy mi együtt akarunk működni Európa más országaival, számítunk Európára.

A magyar kormány mintha az EU-val szemben határozta volna meg magát. Az uniós biztos szerint nem érezni, hogy a kormány Európa részeként közös megoldásokat keres, hanem hogy épp elég gond nekünk maga a migráció, ráadásul itt van még az EU is, amelynek mások megüzenték, hogy nehéz a helyzetük, európai segítséget kérnek.

Ez a megközelítés több szimpátiát váltott ki, mint a folyton másokat hibáztató magyar kommunikáció.

Az uniós biztos nem akar a partvonalról tanácsokat osztogatni, de úgy látja, a politikai kommunikációban a puhább eszközök több megértésre találtak volna, mint az állandó konfrontáció. Szerinte a migrációs válság ügyében elsősorban a tagállamok között van konfliktus, a bizottság próbálja a rendkívül eltérő álláspontokat közös nevezőre hozni.

Az európai elitváltásról úgy véli, vannak karakteres, tekintélyes emberek most is.

Senki sem kérdőjelezi meg például, hogy Angela Merkel Európa egyik legjelentősebb politikusa.

És vannak még az európai politikában karakteres egyéniségek, az, hogy kit tartunk nagy egyéniségnek, ízlés kérdése. Ő egyértelműen karakteresnek tartja Orbán Viktort.

Akik úgy gondolják, hogy egy vezetőnek hangsúlyosan bele kell vinnie saját személyiségét, meggyőződését a politikába, Európa egyik legkarakteresebb közszereplőjeként tisztelhetik a magyar miniszterelnököt. Akik szerint pedig egy vezetőnek mindig minden körülményre, tényezőre tekintettel kell lennie, azok talán túl radikálisnak tartják.

Az interjúban szó van a a fociról is, mivel ő az első uniós biztos, akinek a titulusában szerepel a sport szó. Mint mondja az UEFA- és FIFA-botrány miatt bőven van tennivaló, ez forró terület. Egy munkacsoport a nemzetközi sportszövetségek átláthatóságára tesz majd ajánlásokat, ők csak ennyit tehetnek, de reméli, megfogadják azokat, mert ez erősítheti a közbizalmat. Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa előzőleg a Mandinernek azt mondta, magányos lett, mert ő mindig Európa-párti politikus volt és a magyar jobboldalon nagyjából egyedül is maradt ezzel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik