Közélet

Mécs Imre: egykori fiatal demokraták szembefordulva elveikkel bebetonozták hatalmukat

Göncz Árpád egykori rabtársa a temetésen nem mondhatta el azt a beszédét, ami a köztársasági elnökről, mint „homo politicusról” szólt volna, utána a Kossuth téren megtette ezt.

Mécs Imre beszédében néhány száz ember előtt megismételte korábbi kijelentését, mely szerint elfogadhatatlan, hogy a Kossuth Lajos tér átalakításakor eltávolították onnan azt az öröklángot, amely Göncz Árpád javaslatára, közadakozásból állított emléket 1956-nak.

Mécs szerint az emlékművet az a hatalom távolította el, amelyben “egykori fiatal demokraták, szembefordulva egykori elveikkel, bebetonozták hatalmukat”, miközben “intézményesítették a korrupciót”. Mint mondta, ezért a forradalom lángja mellett 1956 szellemét és a demokráciát is vissza kell hozni.

Vissza kell nyúlni “a tiszta forráshoz”, a rendszerváltáshoz, a Magyar Köztársasághoz – fogalmazott, megjegyezve, összefogás nélkül nem lesz újra demokratikus jogállam Magyarországon. “Egymással marakodó csoportocskák nem tudják demokratizálni az országot, a hatalom akaratlan díszletei maradnak” – üzent a baloldalnak a korábbi országgyűlési képviselő.

Olvasói sztorik