AppleMark
Közélet

Göncz Árpád biztos nem ezt akarta

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 05. 15:44

Gyermekei tiltották le Mécs Imre beszédét.

Egy nappal Göncz Árpád pénteki temetése előtt Mécs Imre tudatta, mégsem mondhat beszédet a búcsúztatáson, bár ez volt a néhai államfő végakarata. 

A volt köztársasági elnök maga kérte, hogy sírjánál Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és Mécs Imre, a volt rabtárs mondjon beszédet. Az SZDSZ egykori politikusa azt megírta, de a család közölte,

hogy ez így nem hangozhat el.

Mécs Imre beszéde lényegén nem kívánt változtatni, ezért a család visszavonta az örökhagyó végakaratán nyugvó felkérését. Mécs Imre ezt tudomásul vette. A temetésen ott lesz, után beszédét közzéteszi.

Mécs Imre Facebook-bejegyzése alatt ezt követően polémia alakult ki arról, jól döntött-e az egykori harcostárs, vagy inkább finomítania kellene a beszédén. Volt és mostani politikusok és feleségeik szóltak hozzá a vitához. Mécs Imre csak annyit tett hozzá közleményéhez, hogy a döntést Göncz Árpád gyermekei hozták.

Magyar Fruzsina dramaturg (Mécs Imre felesége) egyetértett azzal, hogy ha valami, akkor ez biztosan nem tetszene Árpi bácsinak, aki Mécs Imrét nem véletlenül kérte végakaratában a beszéd elmondására. Pontosan tudta, hogy egy ilyen helyzetben Mécs Imre mit fog mondani.

Ez nem csak egy baráti felkérés volt a részéről, hanem egy politikai döntés volt, ahogy az egész temetésére vonatkozó előírása is politikai döntés volt. Ez egyfajta üzenete volt Árpi bácsinak a túlvilágról az ellenfeleinek, és ezt nem tudni, ezt nem felismerni a szervezők és a család részéről az nem méltó Árpi bácsi szelleméhez.

Magyar Fruzsina Wittinghoff Tamás budaörsi polgármesternek – aki a szöveg finomítását javasolta, azt írta, hogy férje személyes hangvételű beszéde „Göncz Árpád szellemében – nemzeti problémákról – is” szól. Azon nem akadtál meg, hogy be akart lépni a cenzúra? És hogy Apjuk végakaratát megsemmisítik? – kérdezte, szerinte éppen férje volt az, aki betartotta Göncz Árpád végakaratát.

A szertartáson Koncz Zsuzsa a Ha én rózsa volnék című dalt énekli Bródy János kíséretével. Narrátornak Bálint Andrást kérték fel.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.