Kazany, 2015. augusztus 8.Orbán Viktor miniszterelnök a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 8-án.MTI Fotó: Kovács Anikó
Közélet

Orbán szárnyal, legyűrte a Fideszt is, Vona mélyrepülésben

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 28. 13:36

Áprilisban a teljes népesség 28 választotta volna miniszterelnöknek. Októberben már a megkérdezettek 43 százaléka nyilatkozott így. Orbán Viktor támogatottsága az októberben változatlanul 34 százalékon álló Fideszénél magasabb – írja a Nézőpont Intézet, amely ezt a bevándorlásügyben kialakult tartós nemzeti egységgel és azzal magyarázza, hogy “továbbra sincs ellenfele a pártvezetők között”.

Vona Gábort, a Jobbik elnökét áprilisban a megkérdezettek 13 százaléka fogadta volna el miniszterelnöknek, most csak 7 százalék. A baloldali pártvezetők közül továbbra is Gyurcsány Ferencet támogatnák a legtöbben. A DK elnökét áprilisban 10 százalék, most 7 százalék tartotta alkalmasnak a posztra. Tóbiás József, Szigetvári Viktor, illetve Schiffer András támogatottsága egyaránt 1 százalékos. Karácsony Gergely (PM) áprilisban 6, most  3 százalék választotta volna miniszterelnöknek. 2 százalék egyik pártvezetőt sem választaná kormányfőnek, de nem is tudott erre alkalmas embert megnevezni. A bizonytalanok, illetve nem válaszolók aránya 35 százalék.

A Fidesz-KDNP tábora szeptemberre 34 százalékra erősödött vissza az előző hónapokhoz képest, a kormánypárti tábor októberben is változatlanul 34 százalékon áll. A Jobbikkal szeptemberben még 17 százalék szimpatizált, októberre 12 százalékra csökkent a tábora. Az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, valamint az LMP tábora statisztikai értelemben nem változott szeptemberhez képest. A szocialisták 1 százalékpontos veszteséggel 7 százalékon, a DK változatlanul 5 százalékon, az Együtt 1 százalékpontos többlettel 2 százalékon, a PM 1 százalékon, míg az LMP változatlanul 4 százalékon áll. Az egyéb párttámogatók aránya most is 3 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók a szeptemberi 28 százalék után ezúttal a teljes népesség 32 százalékát teszik ki.

A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz-KDNP 45, a Jobbik 22, MSZP 10, a DK 9, az Együtt 2, a PM 1, a Liberálisok 1, az LMP 5, az egyéb pártok potenciális tábora ugyancsak 5 százalékos. Az arányok változása mögött a szimpatizánsok egymáshoz viszonyított aktivitásának minimális változása áll, érdemi elmozdulás nem volt a potenciális szavazói táborok esetében szeptemberhez képest.

A Nézőpont Intézet a Heti Válasz megbízásából, 2015. október 17-21. között készítette reprezentatív közvélemény-kutatását.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.