Közélet

Kövér megköszönte a csehek szimbolikus üzenetét

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 10. 27. 14:40

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta Milan Stecht, a cseh szenátus elnökét. A megbeszélés után közölte: a fő téma a migrációs válság kezelése volt, és e tekintetben gyakorlatilag minden alapvető kérdésben egyetértettek. Köszönetet mondott a cseh kormánynak és az ország egészének azért a segítségét, amelyet a déli határaink védelmében nyújt Csehország.

Ez a technikai, rendőri és katonai segítség önmagában is jelentős, de talán még fontosabb a szimbolikus üzenete, hiszen hangsúlyozza azt a szolidaritást, amelyet az országok egymás iránt tanúsítanak, különösen akkor, amikor az egyikük bajban van – vélekedett. Hozzátette:

ez egyúttal üzenet az EU egészének, hogy a V4-es országok “komolyan veszik azt, hogy egyenrangú partnerként kell kezelni őket”.

Milan Stech hangsúlyozta: a magyar kormány a parlament támogatásával olyan lépéseket volt kénytelen megtenni, amelyekre más országok – így a schengeni övezet tagjai – nem voltak képesek vagy hajlandók. A V4-es együttműködéssel teljes mértékű támogatásáról biztosították Magyarországot – fűzte hozzá.

Az EU ugyan rendelkezik szabályokkal, formális keretekkel, de amikor döntésre kerülne a sor, “nem igazán működnek a dolgok”. A nagyhatalmak – köztük az EU és a NATO – képtelenek megoldani a közel-keleti helyzetet, ezért azzal kell számolni, hogy azok az emberek, akik jelenleg a Törökországban és a térség más országaiban található menekülttáborokban vannak, útra kelnek Európába. Nem lehet lemondani a szubszidiaritás elvéről, vagyis arról, hogy a országok maguk dönthessenek a migrációs válság kérdésben. A visegrádi országok teljes mértékben kiállnak a magyar álláspont mellett – hangoztatta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.