Közélet

Kövér megköszönte a csehek szimbolikus üzenetét

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta Milan Stecht, a cseh szenátus elnökét. A megbeszélés után közölte: a fő téma a migrációs válság kezelése volt, és e tekintetben gyakorlatilag minden alapvető kérdésben egyetértettek. Köszönetet mondott a cseh kormánynak és az ország egészének azért a segítségét, amelyet a déli határaink védelmében nyújt Csehország.

Ez a technikai, rendőri és katonai segítség önmagában is jelentős, de talán még fontosabb a szimbolikus üzenete, hiszen hangsúlyozza azt a szolidaritást, amelyet az országok egymás iránt tanúsítanak, különösen akkor, amikor az egyikük bajban van – vélekedett. Hozzátette:

ez egyúttal üzenet az EU egészének, hogy a V4-es országok “komolyan veszik azt, hogy egyenrangú partnerként kell kezelni őket”.

Milan Stech hangsúlyozta: a magyar kormány a parlament támogatásával olyan lépéseket volt kénytelen megtenni, amelyekre más országok – így a schengeni övezet tagjai – nem voltak képesek vagy hajlandók. A V4-es együttműködéssel teljes mértékű támogatásáról biztosították Magyarországot – fűzte hozzá.

Az EU ugyan rendelkezik szabályokkal, formális keretekkel, de amikor döntésre kerülne a sor, “nem igazán működnek a dolgok”. A nagyhatalmak – köztük az EU és a NATO – képtelenek megoldani a közel-keleti helyzetet, ezért azzal kell számolni, hogy azok az emberek, akik jelenleg a Törökországban és a térség más országaiban található menekülttáborokban vannak, útra kelnek Európába. Nem lehet lemondani a szubszidiaritás elvéről, vagyis arról, hogy a országok maguk dönthessenek a migrációs válság kérdésben. A visegrádi országok teljes mértékben kiállnak a magyar álláspont mellett – hangoztatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik