Közélet

AZ MSZP úgy érzi, megszívatta a választási iroda

Nem tudták benyújtani népszavazási kérdésüket, és azt gondolják, ez nem véletlen.

Az egész úgy kezdődött, hogy az MSZP-s Harangozó Tamás népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási irodához ezzel a kérdéssel:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Csakhogy, és a párt közleménye szerint az NVI maga ismerte el, az iroda egyik munkatársa mindenkit elküldött az iratok érkezési időpontját rögzítő berendezés elől 10 perccel a Kúria döntése előtt. Így biztosították a szabad utat annak az ismeretlen férfinak, aki mobiltelefonálás közben pecsételtette le a géppel Simonné Gercsényi Gabriella beadványát.

Az pedig így szólt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?”

A kérdést viszont az NVI visszautasította, mert nem volt mellé benyújtva üres aláírásgyűjtő ív, ez pedig elengedhetetlen feltétele az érvényes benyújtásnak.

Mivel azonban megelőzte az MSZP-s beadványt, a választási iroda a szocialisták kérdését is elutasította, a “párhuzamossági moratóriumra” hivatkozva. A törvény szerint ugyanis egy témában addig nem nyújtható be újabb kérdés az előző hitelesítésének megtagadásáról szóló döntés jogerőre emelkedéséig.

Az MSZP azt kérdezte: miért pont a döntés előtti percekben küldött el mindenkit az NVI a gép elől? A párt arra is kíváncsi, hogy ki volt az a férfi, aki érkeztette Simonné Gercsényi Gabriella kérdését? És kijelentette:

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője egy fideszes pártkatona, és alkalmatlan az általa betöltött tisztségre, ezért távoznia kell a posztjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik