Kötcse, 2013. szeptember 15.
Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó (b), Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelõs kormánybiztos (k) és Havasi Bertalan, a kormányfõ sajtófõnöke (j) érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére Kötcsén 2013. szeptember 15-én.
MTI Fotó: Varga György
Közélet

TV2: Fideszes kért NAV-ellenőrzést Vajna offshore-gyanús cégei miatt

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 22. 10:17

Vajna: „Ez nem offshore!”

Tényi István újabb közérdekű bejelentésében emlékeztet rá, hogy a NAV márciusban közzétett „Ellenőrzési irányok 2015” című dokumentumában egyik fő célnak nevezte a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítását, a jelentős kockázatot hordozó adózók ellenőrzését. A 24.hu-nak eljuttatott dokumentumból kiderül, hogy azt követően fordult az adóhatósághoz, hogy megjelent egy cikk arról, Andrew G. Vajna ugyanazokra az offshore-cégekre építi tévés és rádiós vállalkozásait, mint a kaszinóit.

A fent nevezett cégek – különösen az „offshore”-nak vélt – esetében adóellenőrzés elrendelését” kérem jövedelmek eltitkolásának lehetősége miatt.

Tényi István korábban Vajna láthatatlan milliárdjai miatt is vagyonosodási vizsgálatot kért. Akkor közérdekű bejelentőként a film- és kaszinóguru fényűző életmódjára hívta fel az adóhatóság figyelmét. Most a Heti Válasz cikkajánlója keltette fel a figyelmét.

Abban azt írták, hogy Vajna “ugyanarra az offshore-talapzatra építi tévés és rádiós vállalkozásait, amelyen keresztül a kaszinóbizniszből kinyert” milliárdokat „optimalizálgatja”.

A hetilap előzetese szerint a TV2 megvásárlására kijelölt Magyar Broadcasting Co. (MBC) Kft.-t 25 százalékban a kormánybiztos monogramját viselő központi vagyonkezelő vállalat, az AV Investments Kft. birtokolja, 75 százalékban pedig a friss bejegyzésű – szintén az AV Investments által ellenőrzött – Super Station Kft.

Vajna: „Ez nem offshore!”

Levelet küldött az előzetes után a Heti Válasznak Andy Vajna sajtóirodája.

Andy Vajna magyarországi vállalkozásai a magyar jogszabályok szerint adóznak, és a hatályos szabályozás értelmében a külföldön bejegyzett vállalkozásai közül egy sem minősül „offshore”, vagy – ahogy a jogszabály fogalmaz – ellenőrzött külföldi társaságnak. A Las Vegas Casino S.á.r.l Luxemburgban tényleges irodával és alkalmazottakkal rendelkezik, tényleges befektetői tevékenységet végez, amelyből származó bevételei elérik az összes bevétel 50 százalékát. A Cinergi Pictures Entertainment, Inc. szintén nem minősül „offshore” vállalkozásnak, mert ez egy Egyesült Államokban bejegyzett társaság, ahol a társasági adó kulcsa meghaladja a 10 százalékot.

A hetilap szerint Vajnának nem velük van vitája, hanem azon offshore-közvetítőkkel, akik melegen ajánlják az adóoptimalizálóknak a nevadai helyszínt. A Heti Válasz emlékeztet rá, hogy a magyar nyilvánosságban már volt egy nagy offshore–nem offshore-vita. Hat éve az akkori jegybankelnök, Simor András állította, hogy az ő ciprusi cége nem offshore, hanem „on-shore” – mégis megkapta a Fidesztől az offshore-lovag pecsétet. A lap visszaidézi, hogy nyáron már írtak a kormánybiztos külföldi vállalkozásairól, használták is az „offshore” jelzőt, és bár Vajna perelt a cikk miatt, az offshore-ozással nem volt problémája, a pert pedig elbukta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.