Kötcse, 2013. szeptember 15.
Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó (b), Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelõs kormánybiztos (k) és Havasi Bertalan, a kormányfõ sajtófõnöke (j) érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére Kötcsén 2013. szeptember 15-én.
MTI Fotó: Varga György
Közélet

TV2: Fideszes kért NAV-ellenőrzést Vajna offshore-gyanús cégei miatt

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 22. 10:17

Vajna: „Ez nem offshore!”

Tényi István újabb közérdekű bejelentésében emlékeztet rá, hogy a NAV márciusban közzétett „Ellenőrzési irányok 2015” című dokumentumában egyik fő célnak nevezte a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítását, a jelentős kockázatot hordozó adózók ellenőrzését. A 24.hu-nak eljuttatott dokumentumból kiderül, hogy azt követően fordult az adóhatósághoz, hogy megjelent egy cikk arról, Andrew G. Vajna ugyanazokra az offshore-cégekre építi tévés és rádiós vállalkozásait, mint a kaszinóit.

A fent nevezett cégek – különösen az „offshore”-nak vélt – esetében adóellenőrzés elrendelését” kérem jövedelmek eltitkolásának lehetősége miatt.

Tényi István korábban Vajna láthatatlan milliárdjai miatt is vagyonosodási vizsgálatot kért. Akkor közérdekű bejelentőként a film- és kaszinóguru fényűző életmódjára hívta fel az adóhatóság figyelmét. Most a Heti Válasz cikkajánlója keltette fel a figyelmét.

Abban azt írták, hogy Vajna “ugyanarra az offshore-talapzatra építi tévés és rádiós vállalkozásait, amelyen keresztül a kaszinóbizniszből kinyert” milliárdokat „optimalizálgatja”.

A hetilap előzetese szerint a TV2 megvásárlására kijelölt Magyar Broadcasting Co. (MBC) Kft.-t 25 százalékban a kormánybiztos monogramját viselő központi vagyonkezelő vállalat, az AV Investments Kft. birtokolja, 75 százalékban pedig a friss bejegyzésű – szintén az AV Investments által ellenőrzött – Super Station Kft.

Vajna: „Ez nem offshore!”

Levelet küldött az előzetes után a Heti Válasznak Andy Vajna sajtóirodája.

Andy Vajna magyarországi vállalkozásai a magyar jogszabályok szerint adóznak, és a hatályos szabályozás értelmében a külföldön bejegyzett vállalkozásai közül egy sem minősül „offshore”, vagy – ahogy a jogszabály fogalmaz – ellenőrzött külföldi társaságnak. A Las Vegas Casino S.á.r.l Luxemburgban tényleges irodával és alkalmazottakkal rendelkezik, tényleges befektetői tevékenységet végez, amelyből származó bevételei elérik az összes bevétel 50 százalékát. A Cinergi Pictures Entertainment, Inc. szintén nem minősül „offshore” vállalkozásnak, mert ez egy Egyesült Államokban bejegyzett társaság, ahol a társasági adó kulcsa meghaladja a 10 százalékot.

A hetilap szerint Vajnának nem velük van vitája, hanem azon offshore-közvetítőkkel, akik melegen ajánlják az adóoptimalizálóknak a nevadai helyszínt. A Heti Válasz emlékeztet rá, hogy a magyar nyilvánosságban már volt egy nagy offshore–nem offshore-vita. Hat éve az akkori jegybankelnök, Simor András állította, hogy az ő ciprusi cége nem offshore, hanem „on-shore” – mégis megkapta a Fidesztől az offshore-lovag pecsétet. A lap visszaidézi, hogy nyáron már írtak a kormánybiztos külföldi vállalkozásairól, használták is az „offshore” jelzőt, és bár Vajna perelt a cikk miatt, az offshore-ozással nem volt problémája, a pert pedig elbukta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.