Közélet

Hiteltelen Vajna TV2-s üzlete

A bankok kihátrálnak, hisz alaptétel, hogy bizonytalan környezetben nincs kölcsön.

Könnyen meghiúsulhat a film- és kaszinóguru terve, hogy ő legyen a második legnézettebb magyar kereskedelmi tévécsatorna tulajdonosa. A VS.hu több forrása szerint sem az ügylet pénzügyi tanácsadásába és finanszírozásába bevont kereskedelmi bank, sem az időközben felmerült állami pénzintézet, az Eximbank nem tud hitelt nyújtani az adásvételhez, miután bizonytalanná vált a tulajdonos pozíciója.

Ha bizonytalan a jogi környezet, nincs hitelezés

Ezt mondta a portál kérdésére egy banki projektfinanszírozással foglalkozó szakember, aki már 18 éve is részt vett annak a banki konzorciumnak a munkájában, amely a TV2 alapításakor a pénzt nyújtotta. Az, hogy a csatorna már kevésbé vonzó a bankoknak, nemcsak Vajnának kudarc, a pénzhiány a csatorna jövőjét is megkérdőjelezheti. A bizonytalan jogi környezetben még egy folyószámlahitel meghosszabbítása is bajos lehet.

A TV2 Media Group Holdings június 30-ai mérlegbeszámolója szerint 2014 végén a cégnek több mint 21 milliárd forintos kötelezettsége volt, amihez további 8,6 milliárd forint járult hozzá „olyan hosszú távú filmszerződésekhez kapcsolódóan, amelyek jövőben megnyíló filmek vetítési jogát tartalmazzák”. A társaságnak tavaly 9,6 milliárd forintos árbevétel mellett félmilliárd forint vesztesége volt.

Közben az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnöke csalás és gazdasági csalás miatt újra feljelentést tesz a TV2 2013-as eladása ügyében. Szigetvári Viktor gyakorlatilag megismételte 2014. januári feljelentésüket, amit akkor a rendőrség elutasított. Ebben azt vélelmezték, hogy a nyilvánosság által megismert jogügylet nem a valóságot mutatja, fennáll a lehetősége, hogy az ismeretlen elkövető haszonszerzés miatt az ügylet egyes résztvevőit tévedésben tartja, illetve színlelt gazdasági tevékenységet végez.

A Heti Válasz közben már arról ír, hogy Vajna “ugyanarra az offshore-talapzatra építi tévés és rádiós vállalkozásait, amelyen keresztül a kaszinóbizniszből kinyert” milliárdokat „optimalizálgatja”. A hetilap előzeteséből az is kiderül, hogy a TV2 megvásárlására kijelölt Magyar Broadcasting Co. (MBC) Kft.-t 25 százalékban a kormánybiztos monogramját viselő központi vagyonkezelő vállalat, az AV Investments Kft. birtokolja, 75 százalékban pedig a friss bejegyzésű – szintén az AV Investments által ellenőrzött – Super Station Kft.

Ha Andy Vajna tényleg be tudja venni a TV2-t, ő lehet a legjelentősebb kormánypárti sajtócézár, hiszen a Médiatanács még idén az ő, várhatóan DJ FM néven sugárzó Radio Plus Kft.-jének ítélheti oda az egykori Roxy Rádió 96,4-es frekvenciáját is. A Radio Plus megint csak az AV Investments leánycége, a majdani profit tehát itt sem áll meg Nevadáig.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik