Videó

Illatos út: százezrek veszélyben, a kormány semmit sem tesz

Katasztrofális a helyzet a Budapesti Vegyiművek telepén, ahonnan szivárog a mérgező anyag. Nemcsak a környezetvédők, hanem a volt államtitkár szerint is sokan aggódhatnak az egészségük miatt.
Az, hogy a mérget tartalmazó hordókat elszállították az Illatos úti telepről, csak a nulladik lépés volt, mondja Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár.  A kármentesítés terén egy szalmaszálat nem tett keresztbe a kormány, sőt, próbálják eltussolni a dolgot, pedig százezrek egészsége forog veszélyben. A fideszes politikus szerint az egész területet több méter mély résfallal kellene leválasztani, hogy a vízbe ne kerülhessen több rákkeltő anyag. A talajt pedig veszélyes hulladékként kellene elszállítani.
Közben a Greenpeace 11 helyszínen vizsgálta a lerakódó port az Illatos út környékén: a 11 mintából 10-ben találtak DDT-t (ez a diklór-difenil-triklóretán, ami nagy hatású rovarméreg. Az élő szervezetben felhalmozódik, rákkeltő, Magyarországon a 60-as évek végén betiltották a használatát) és más, veszélyes anyagokat. A mért mennyiség nem azonnal okoz egészségkárosodást, de ha valaki hosszabb ideje él kitettségben, akkor van miért aggódni.
Az Illatos úti telep ügyében – a környezetvédők mellett- először Baranyi Krisztina, az Együtt önkormányzati képviselője húzta meg a vészharangot az adminisztráció szintjén. Ennek nyomán a hordókat azóta elvitték. A kormány azzal takarózik, hogy a kármentesítés a felszámoló feladata – ami viszont egy állami cég. Mivel pedig a vegyianyag-gyár régen megszűnt, nincs kin leverni a több milliárdos költségeket. Illés Zoltán azt mondja: ő is folyamatosan próbálta felhívni a figyelmet a veszélyre, de hasztalanul.
Legfrissebb videók
Olvasói sztorik