Közélet

A strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 20. 12:30

Első fokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért a magyar hatóságok 2011-ben nem vizsgáltak ki megfelelően egy rasszista támadást.

A pert egy szegedi fiatal indította a magyar állam ellen, miután 2011 januárjában megtámadta őt egy férfi, aki rendőrként azonosította magát, de később kiderült róla, hogy a büntetésvégrehajtásban dolgozik.

A támadó ellen közösség tagja elleni erőszak miatt indított eljárást az ügyészség, de végül a rasszista indíttatást a vádhatóság nem találta igazoltnak, s ezért megszüntette ezt az eljárást. A férfit végül garázdaság miatt ítélték el, s egy év próbaidőre bocsátották.

A strasbourgi bírák nem jogerős ítélete szerint a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett diszkrimináció tilalmát a megalázó vagy embertelen bánásmódot tiltó passzussal összefüggésben.

A támadás idején 19 éves férfit roma származása miatt hárman inzultálták 2011 januárjában, miután barátnőjével távozott egy szegedi szórakozóhelyről. Itt avatkozott közbe a magát rendőrként azonosító támadó, aki az áldozatot a bíróság közleménye szerint büdös cigánynak nevezte. A támadásnak az vetett véget, hogy az áldozat három barátja a 19 éves sértett segítségére sietett.

Az eset után a fiatal férfit, a rendőröket értesítő barátnőjét és a támadót is egy rendőrőrsre szállították. Az áldozat azt is sérelmezte, hogy bár mindketten szereztek sérüléseket, csak a támadóját vizsgálta meg orvos, az ő sérüléseit két nappal később egy háziorvos rögzítette.

Eredeti feljelentéséhez a megtámadott férfi a támadó által a közösségi oldalra feltöltött tartalmakat is csatolt, melyekben a támadó többek között azt írta, hogy előző éjjel fejbe rúgott egy földön fekvő cigányt.

Miután a támadó ellen a közösség tagja elleni erőszak miatti eljárást megszüntették, az áldozat panaszt nyújtott be, s támadója tanúként vagy gyanúsítottként való meghallgatását kérte, ám ezt a hatóságok elutasították, mondván, hogy a garázdaság miatti büntetőügyben már kihallgatták.

A sértett azért fordult a strasbourgi bírákhoz, mert megítélése szerint a magyar hatóságok nem végeztek hatékony vizsgálatot, s nem tettek meg minden szükséges intézkedést, hogy a támadás rasszista indíttatását megállapíthassák. Az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértéséért a bíróság első fokon 10 ezer euró (mintegy 3 millió forint) kártérítést ítélt meg a megvert szegedi férfinak. A döntés ellen mind ő, mind a magyar állam két hónapon belül fellebbezhet.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.