szijjártó-orbán (Array)
Közélet

Már nem is tudni, milyen nyitás, Kuba után Costa Rica

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 16. 12:20

Kuba Magyarországgal szemben fennálló államadósságának törlesztési lehetőségeiről és a két ország közötti együttműködésről is tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Antonio Luis Carricarte Corona kubai külkereskedelmi miniszterhelyettes pénteken Budapesten – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A közlemény kiemeli: az Egyesült Államok és Kuba közeledése nyomán új helyzet állt elő, amely megnyitja az utat Kuba és az európai országok együttműködése előtt. Magyarország és Kuba gazdasági együttműködéséhez jó alapot ad a közös tagság a Nemzetközi Beruházási Bankban (NBB), amelynek nyomán lehetőség nyílik közös beruházások finanszírozására.

A két politikus tárgyalt Kuba Magyarországgal szemben fennálló államadósságának törlesztési lehetőségeiről, valamint a felek között megállapodás született arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium az idei évtől támogatja magyar cégek részvételét a havannai nemzetközi vásáron – olvasható a közleményben.

Kuba után Costa Rica

Gazdasági és oktatási együttműködés fejlesztéséről is tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Manuel González Sanz Costa Rica-i külügyminiszter pénteken Budapesten – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A közlemény idézi Szijjártó Pétert, aki elmondta: az EU érdeke az, hogy több regionális gazdasági-kereskedelmi szövetséget építsen fel, ezért Magyarország szorgalmazza az Európai Unió – Közép-Amerika társulási megállapodás gyors európai ratifikációját.

A két miniszter megállapodott abban, hogy átfogó kormányközi megállapodást kötnek a gazdasági és oktatási együttműködés fejlesztésének érdekében. Mindkét ország számára kiemelt jelentőséggel bír a klímaváltozás elleni küzdelem. Szijjártó Péter a magyar kormány nevében elismerését fejezte ki azért, hogy Costa Rica elsőként tűzte ki célul, hogy karbonsemlegessé válik – olvasható a közleményben.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.