Közélet

Iskolabotrány: se szülő, se tanár nem hisz Czunyinénak

Czunyine-Bertalan-Judit(430x286).jpg (Czunyiné Bertalan Judit, köznevelési államtitkár, )
Czunyine-Bertalan-Judit(430x286).jpg (Czunyiné Bertalan Judit, köznevelési államtitkár, )
19 osztályból 18 osztály írta alá a kérelmet, hogy rúgják ki az igazgatót.

A Budai Nagy Antal Gimnázium Szülői Választmánya tudatta, a múlt héten a nevelőtestület és a szülői szervezet külön-külön, de csaknem egyszerre írt már sokadszor a KLIK-nek és az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

Mindkét testület véleménye, hogy a gimnázium éléről vissza kell hívni Manolovitsné Erdőközi Orsolya igazgatót, mert az iskola működése szakmai hibáktól hemzseg, a vezetési módszerek destruktívak, és az idén ősztől elvárt értékelési rendszerek kidolgozása sem történt meg.

Dr. Dohányosné Tenkes Erzsébet, a Budai Nagy Antal Gimnázium Szülői Választmányának alelnöke azt írta, hogy a nevelőtestület legutolsó kérelmében a szakmai hibákat is feltárta, amikor az igazgató leváltását kérte a KLIK-től és az EMMI-től.

A szülők úgyszintén ezt kérték a múlt héten megfogalmazott és elküldött levelükben. A nevelőtestületből közel 30 tanár, a 19 osztályból pedig 18 osztály írta alá a kérelmeket szülői képviselőjén keresztül.

A szülők szerint a gimnáziumnak – talán egyedül az országban – továbbra sincs elfogadott munkaterve, és egyre mélyül a kommunikációs szakadék az igazgató és a nevelőtestület között. A diákoknak szeptemberben több mint 200 órát helyettesítéssel „vagy rosszabb esetben csak felügyelettel” tudtak megtartani, 100-nál több tanóra pedig el is maradt.

A nevelőtestület és a szülői szervezet már korábban is bejelentést tett a KLIK-nél és az EMMI-nél a szabálytalanságok miatt, de a mai napig nem kaptak választ. Nemcsak az új igazgatóval, hanem a helyetteseivel is elégedetlenek. Szerintük egyikük sem felelt meg a jogszabályi követelményeknek. Noha azt elérték, hogy a  tankerület vezetője új, rendkívüli pályázatot írt ki, de abban olyan szaktárgyi végzettséget és vezetői múltat követelt  meg, amely a jogszabályokban nem követelmény, arra ugyanakkor alkalmas, hogy a nevelőtestület jelenlegi tagjai (a volt igazgatót leszámítva) ne tudjanak pályázni – írták közleményükben.

Néhány napja a köznevelési államtitkár egyetértett azzal, hogy egy nemzet jövője az oktatáson nyugszik és kiállt a társadalmi párbeszéd mellett. Aztán jött a Budai Nagy Antal Gimnázium ügye és szembesítették egy idézettel.

Nem vagyunk mi kommunisták, hogy az emberek ellenében kormányozzunk.
(Orbán Viktor)

Czunyiné Bertalan Judit ekkor először azt mondta, az elmúlt 20 évben is politikai választások voltak az igazgatóválasztások, majd gyorsan visszakozott és elmagyarázta, hogy értette ezt. Úgy, hogy az iskolákban gyakorlatilag kis választási kampányok zajlottak le „tiszta és kevésbé tiszta eszközök bevetésével”, a politikához hasonló folyamatok játszódtak le, táborok alakultak az egyik és a másik jelölt mellett.

Szerinte szakmai döntést hoztak. Nem tartott attól, hogy az oktatás rovására megy a kialakult helyzet, ő esélyt ad az új igazgatónak, bár – a szülői levelek dacára – napi információja nincs a helyzetről. Czunyiné nem cáfolta, hogy az új igazgatót ő támogatta, plagizálásáról pedig csak általánosságban beszélt, jelezve, hogy azt sem ő, sem a Klik nem tudja vizsgálni, szerinte kifogást is mindig lehet találni.

„Ha nem akarunk valakivel együtt dolgozni, akkor nem is fogunk tudni. Szakmai döntés született a kinevezés során” – mondta az államtitkár.

Korábban a 24.hu többször írt a budafoki Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatóváltása körüli botrányról. Kaptunk is levelet a képviselő-testület Fidesz-KDNP frakciójának vezetőjétől, aki a „szülők egy csoportja egyoldalú és félrevezető információira” alapozott képet akarta árnyalni. Sebes Gábor levelében elismerte, hogy a nevelőtestület 2/3-a nem fogadta el azt a munkatervet, de üres vádaskodásnak nevezte, hogy a »teljes szakmai elégtelenség« lett volna az elutasítás oka.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik