Közélet

Iskolabotrány: A Fidesz visszavágott a szülőknek

Nyomatékosan kérik, ne verjék szét az iskolát, hagyják békében dolgozni az igazgatót.

A 24.hu többször írt a budafoki Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatóváltása körüli botrányról. Most levelet küldött a képviselő-testület Fidesz-KDNP frakciójának vezetője, hogy árnyalja a képet, mondván, eddigi információinkat a „szülők egy csoportja egyoldalú és félrevezető információira” alapoztuk.

A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében változtatás nélkül közöljük Sebes Gábor levelét, amit a gimnázium szülői választmányának, annak elnökének, Lukácsi Krisztinának és helyettesének, dr. Dohányosné Tenkes Erzsébetnek küldött.

Tisztelt Elnök és Alelnök Asszony!

Sajnálattal értesültünk arról, hogy a nevelőtestület 2/3-a nem fogadta el azt a munkatervet, amelyet tartalmi alapelveiben tavaly még egyhangúlag támogatott. Hiszen a tavalyi és az idei munkaterv között a dátumok, az osztálylétszámok és némi összekötő szöveg kivételével nincsen érdemi különbség. Nem tudunk róla, hogy a nevelőtestület tagjai az elutasítás mellett bármilyen indokot felsorakoztattak volna. Üres vádaskodásnak tűnik tehát az az állításuk, hogy a »teljes szakmai elégtelenség« lett volna az elutasítás oka.

Az intézményvezető munkájának megítélésére az önkormányzat nem illetékes, hatásköre a jogviták eldöntésére nincs. Tudtunkkal az intézményvezető eljuttatta véleményezésre a munkatervet a szülői képviseletnek. A KLIK tankerületi vezetője kikérte a KLIK jogászának véleményét, az az Önök véleményét nem támasztja alá.

A szülői szervezet olyan adatokat kért ki az újonnan felvett gyerekektől, amelyeknek a kezelésére semmilyen jogosultsága nincsen. A jogszabályi hivatkozásuk téves és félrevezető. A 19 éves, évvesztes diák nyilvános megbélyegzését határozottan vissza kell utasítanunk!

Az oktatás megkezdésének időpontját az iskolának a Diákönkormányzattal 2013-ban egyeztetett Házirendje tartalmazza. Ennek értelmében 7 óra 15-kor kezdődik az első óra. Az órarendi feszültségek feloldására mind az intézményvezető, mind Karsay Ferenc polgármester (működtetői hatáskörben, a sportpálya lefedését javasolva) ígéretet tett.

Nagyon sajnáljuk, hogy a szülői képviselet az iskolában nem a nyugodt munka feltételeinek a partneri együttműködésből rá eső rész biztosításában látja a feladatát, hanem a feszültség folyamatos fenntartásában.  A sajtót hamis tényállításokkal és rágalmakkal tévesztik meg.

A polgármester személyesen meg szerette volna Önöket hallgatni az Önöket érintő problémákról. A kinyújtott kezet ezúttal is ellökték, fenyegetésnek tekintik jogos aggodalmát, amit pedig felelős önkormányzati képviselőként osztunk: az Önök harcának nem lehet nyertese, csak vesztese.

Érthetetlen, hogy a szülői képviselet többsége miért nincs tekintettel az érettségizőkre, és miért az intézményvezető lemondása az egyetlen céljuk, miért nem az iskola működésére vonatkozó jobbító javaslataikat közlik. A korábbi sötét jóslatok nem váltak be: az iskolatitkár és egy pedagógus felmondása nincs összefüggésben az iskolában előállt helyzettel, csak természetes – az átlagosnál kisebb – fluktuáció. A diáklétszám nem csökkent, hanem nőtt. Az iskolai munka nem lehetetlenült el.

Nyomatékosan kérjük, ne verjék szét az iskolát, ne tartsák fenn a feszültséget a tanári karban, hagyják békében dolgozni a kinevezett intézményvezetőt és helyetteseit!
Az önkormányzat mint működtető minden előremutató javaslatra nyitott, és a hatáskörébe eső intézkedéseket megteszi a minél színvonalasabb oktatás érdekében.

Budapest, 2015. szeptember  16.
Budafok-Tétény Önkormányzata Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nevében
Sebes Gábor
frakcióvezető s.k.”

A Fidesz-frakció vezetője arra a bejelentésre reagált, amit a szülői választmány az összes önkormányzati képviselőnek elküldött a napokban, jelezve, hogy a kialakult helyzet miatt bejelentést tett a KLIK-nél és az EMMI-nél, és „kész a jövőbeli mulasztások ügyében is további törvényességi kérelmeket benyújtani”.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik