Közélet

Összeférhetetlen Lázár embere

Az EU csalás elleni hivatala már értesítette is a magyar illetékeseket.

A Népszabadság brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy az OLAF több projektnél összeférhetetlenséget tárt fel. A szálak a Pro Vital Zrt.-hez és ahhoz a Homolya Ügyvédi Irodához vezet, amely Homolya Róberthez kötődik. Ő korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végrehajtási elnökhelyettese volt, most miniszteri biztosként a közbeszerzési rendszer kialakítását koordinálja Lázár János közvetlen munkatársaként.

A lap birtokába jutott dokumentum szerint az OLAF 2010 őszén kapta a jelzést az összeférhetetlenségről az NFÜ vezetésében, meg is nevezték az uniós pénzek elosztását koordináló szervezet, az NFÜ akkori alelnökét.

A vizsgálatok az összeférhetetlenséget igazolták, a Népszabadság nyolc olyan esetről tud, amikor az uniós támogatásból megvalósuló projektek úgy nyertek még az előző kormány idején, hogy a nyertest közbeszerzési tanácsadóként vagy annak alvállalkozójaként Homolyához köthető cégek segítették.

Korábbi sajtóhírek szerint az Európai Csalás Elleni Hivatal munkatársai korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumában vizsgálódtak, és a Pro-Vital utódja, a Provital Zrt.-vel kapcsolatos információkat kértek. A cégnél is jártak az uniós nyomozók. A vállalkozást korábban a trafikmutyit kirobbantó szekszárdi ex-fideszes képviselő, a már LMP-s Hadházy Ákos is támadta.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik