Közélet

Demján drámai számokkal magyarázza el, miért segít a menekült gyerekeknek

Elkezdte munkáját a Migrációs Gyermekalap.

Mint korábban megírtuk, a Demján csoport 1 millió eurót ajánlott fel a menekült gyermekek körülményeinek javítására. A Demján Sándor Alapítvány erre a célra hozta létre a Migráns Gyermekalapot. Az anyagi támogatást, a hazánkban és a magyar határokon tartózkodó menekült gyermekek körülményeinek javítására, élelmiszerre, ruházatra, országon belüli utaztatásra, egészségügyi ellátásra, civilek munkájára szánják.

Demján Sándor közleményében akkor ezt írta. :

Nem feladatom a politikai döntéshozatalban való részvétel, vagy annak bármilyen irányú befolyásolása, azonban mind magánemberként, mind a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökeként  egyaránt  kötelességemnek érzem, hogy segítsünk az arra rászorulóknak, elsősorban  a saját magukról önállóan gondoskodni képtelen, hazánkban és határainkon tartózkodó menekült gyermekeknek.

Demján felhívással fordult minden magyar és külföldön élő, a szolidaritás eszmeiségét valló emberhez, céghez és intézményhez, hogy csatlakozzanak a pénzügyi alaphoz, amit alapítványa hozott létre. A pénz felhasználásáról a Demján Sándor Alapítványon belül létrehozott Migráns Gyermekalap Döntőbizottsága, az illetékes állami szervek és a témával aktívan foglalkozó, független civil szervezetek bevonásával döntött.

Az első sikeres pályázatot a Katolikus Karitász adta be, amely összesen 24.978.000 forintot kap. Ebből 17.405.000 forintot orvosi ellátással összekötött melegedőkre, és olyan fektetőkre költenek, amelyeket speciálisan gyermekeknek, kismamáknak és gyermekes anyáknak alakítanak ki. A migráns fiatalok nyelvi, kulturális integrációjára 4.185.000 forintot ad az Alap, és további 3.388.000 forintot nyújt a programok egyéb költségekre.
A pályázatok benyújtását külön honlapján várja a Migrációs Gyermekalap.

Miért a gyermekek?

Az UNICEF adatai szerint Szíria jelenleg a gyermekek számára az egyik legveszélyesebb hely a Földön. Minimum 5,6 millió szír gyermeket érint az évek óta tartó polgárháború. A szír gyermekek fele nem tud iskolába járni: 2 millióan Szíriában, 600 ezren pedig a környező országok menekülttáboraiban nem részesülnek elégséges oktatásban. A polgárháború miatt naponta átlagosan 45 ezer ember kénytelen elhagyni az országát. Szíriában már 12,2 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra, ennek csaknem fele, 5,6 millió gyermek.

A helyzet Afganisztánban is hasonló: 2014-ben a fegyveres konfliktusok miatt 750 ezer embernek kellett elhagynia otthonát és életét olyan körülmények között folytatnia, ahol elégtelenek a higiéniás viszonyok, nincs ivóvíz, csak a minimális életfeltételek biztosítottak. A menekülttáborokban lévő gyermekek között vezető halálozási ok a kanyaró, és körülbelül 45%-ban a gyermekhalandóság oka a súlyos alultápláltság. Afganisztánban több mint 2.8 millió gyermek vár életmentő humanitárius segítségnyújtásra 2015-ben is – írta az Alap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik