Közélet

László Petra: Közel mentem és elégtem

Emlékezetes interjút adott a Heti Válasznak László Petra, a menekülteket felrúgó operatőr. Beszélt arról, hogy holtfáradtan hülyeséget csinált és ezért aránytalanul meghurcolták őt, sőt akad olyan lap, amit gyilkosnak tart. Reménye még van, bár jövőképe nem sok, miközben fejből fújja a menekültellenes toposzokat.

Halálos fenyegetések között élünk.

Ezzel a mondattal indít a Röszkén világhírűvé ált egykori N1TV-s operatőr, László Petra interjúja a Heti Válaszban (amit a lap szerdán publikált online, majd visszavont). László állítja, rettegésben kell élnie, tunéziai iszlamista hekkerek vérdíjat tűztek ki a fejére és sokan itthonról is megfenyegették.

Utána arról beszél, mennyivel jobban megviselte őt, amikor első gyermeke egynapos korában meghalt, majd elvetélt a másodikkal. “Aztán Isten végre megsegített: megszületett a harmadik és negyedik gyermekem, akik most velünk vannak.” Mindig klasszikus családot akart, erre “tudtomon és akaratomon kívül megrúgtam egy gyermeket” – mondta. Ez nagyon fáj neki, ahogy az is, hogy a gyerekeitől azt kérdezi a többi gyerek, gonosz-e az anyukájuk.

Ezután elmeséli, mennyit dolgozott a röszkei események előtti napon, hogy hány évet lehúzott a Magyar Televíziónál és az RTL-nél, akik most mégis “vérmes fasisztaként” tekintenek rá. A jobbikos N1TV-nél dolgozik, de ezt csak álláslehetőségként fogja fel. Nem tartja magát nácinak, de jobboldalinak igen.

Megszakadt szív

Arról, hogy miként működik az objektivitás, azt mondta, 2006-ban tartotta magát, bent volt a harcban és nem félt. De a menekültekkel kapcsolatban az eddigiekkel ellentétben valóban kevésbé vérmes hangot üt meg:

Amikor korábban a határon forgattam, és láttam például, ahogy 130 férfi préselődik fel egy vasúti felüljáróra, megszakadt értük a szívem. Fiatalok voltak, de olyan elcsigázottak, hogy bármelyikük lezuhanhatott volna.

A szeptember 8-i esetnél azonban nem érzett feszültséget, majd jött 2-300 migráns, akiket kb. tíz rendőr kísért, próbálták őket buszra tenni. Szerinte nagy káosz volt, kiabálás, tülekedés, por, majd felállt egy rendőrsorfal, mert páran kitörtek. Ő beállt a sorfal mögé, de a menekültek áttörték a sorfalat és őt is fellökték. Ezután “végtelenített tömeg” rohant felé, kezében a kamera, védekezni nem tudott “így viszont maradt a lábam és azok a borzasztó rúgások”. Hozzátette, ez

szégyenletes pánikreakció, de mégiscsak: reakció, azaz válasz valamire. Nem kezdeményeztem erőszakot, csak a futás helyett – helytelenül – a védekezést választottam.

Hogy utána mi történt, arra nem emlékszik, arra sem, amikor elgáncsolta az apát a gyerekével. Ő akkor nem a kiszolgáltatottat látta a férfiben, inkább a rendőröket tekintette annak, mert ők parancsba kapták, hogy puszta kézzel kell megvédeniük a határt. Azt a főnökétől tudta meg telefonon – miközben kirúgták -, hogy egy gyereket is felrúgott előtte. Magára haragszik,

fel kellett volna ismernem, hogy hullafáradtan nincs keresnivalóm a tűzvonalban. Közel mentem és elégtem.

A következő kérdés-válasz kombó talán a legerősebb az interjúban. A riporter azt kérdezi, ő tényleg a balliberális média által megírt Orbán Viktor-i politikai termék-e. László persze nemet mond, hozzátéve, hogy ő nem mészárolt le gyerekeket egy szigeten (mint Anders Breivík pár éve), csak pánikba esve ostobán viselkedett. Szerinte a “444.hu és társai” rögtön nevesítették őt,

miközben nem akadt sajtótermék, amely le merte volna írni a 71 menekültet a halálba küldő embercsempészek nevét. Nekik szabad inkognitóban maradniuk, nekem hamar elfogytak a jogaim.

Szerinte ezen a Facebook is sokat dolgozott, hamis profilokat hoztak létre, ahol gyalázkodtak rajta. Ezeket az oldalakat a Facebook nem volt hajlandó szerinte letiltani, mert nem sérültek a közösségi alapelvek, nem zaklatott senki senkit. Az egyik ilyen volt Györfi Andrásé, aki szerinte ingyenreklámot csinált a vállalkozásának, “a megsemmisítésemmel kufárkodott”.

Hogy miért várt két napot a bocsánatkéréssel, arra azt mondta, el akart bújni, összeomlott, bár a megrúgottaktól személyesen bocsánatot kért volna. Rájött arra is, borzasztó mintát nyújtott, ezért mindenkitől elnézést kell kérnie, amit megtett a férje útján. Azzal nem is tud mit kezdeni, hogy Tarr BÉla kitagadta őt a Magyar Filmművészek Szövetségéből, aminek sose volt tagja.

A gyilkosok

Jól kiosztja még az egyik “áldozatát” (az idézőjel a Heti Válaszé), aki szerinte nem is menekült, mert ugye Törökországon keresztül jött és terrorszervezet tagja lehetett (ami ugyanolyan bizonyítatlan állítás, mint Lászlót lenácizni).

Végül a saját jelenéről és jövőjéről beszél, elmondva, hogy most munkanélkülivé vált, a férje kénytelen volt abbahagyni a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, a rákos édesanyja pedig a helyzet miatt kórházba került, napokon belül meg fog halni. Hozzáteszi, hiába mondaná, hogy a 444 vagy Györfi gyilkosok, ő marad a közellenség.

Az ő jövőképe most az, hogy garázdasággal vádolják és hogy így is van reménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik