Nagyvilág

Megszólalt a gyermekével felbuktatott szír fociedző

Ők nem bántottak senkit és senkinek nem az ellenségei – mondta.

Az ATV-nek adott interjút az a szír férfi, aki azzal vált világszerte ismertté, hogy egy magyar operatőr felbuktatta, amikor gyermekével a karjában próbált menekülni a röszkei gyűjtőpontról. Osama Abdel Muhsen arról beszélt, hogy azért törtek ki a rendőrkordonból, mert éhesek voltak, hideg volt, a gyerekek folyamatosan írtak. Az emberek meg voltak rémülve, nem tudták, mi történik velük – emlékezett vissza.

Miközben szaladtak, egy rendőr el akarta kapni őket, a kisfia menekülés közben elesett, felkapta a földről és a karjában tartva futottak tovább. Ezután estek el – azt mondta, abban a pillanatban nem tudta, mi történik velük, csak akkor tudatosult, amikor visszanézte a felvételt. Gyermekét megviselték a történtek, azt sem tudták, kihez forduljanak – mondta a férfi, aki hozzátette: ők nem bántottak senkit és senkinek nem az ellenségei.

Az ATV riportjában arról beszéltek, hogy a szíriai Kurd Demokratikus Egységpárt arról adott ki közleményt, hogy a férfi több mint tíz éve tagja volt az al-Nuszra Front nevű, al-Kaidához kötődő terrorszervezetnek. Az al-Nuszra front ugyanakkor csak 2012-ben jelentette be megalakulását.

A férfi ellen felhozott terrorváddal sokan a gáncsoló operatőr, László Petra tettét próbálták menteni, noha nyilvánvalóan nem lehetett tudomása a gyermekével menekülő férfi hátteréről, és előzőleg két gyermekbe is belerúgott.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik