Közélet

A nyolcvanmilliárdos büdzsé is szűk az állami médiának

Jövőre a foci eb és az olimpia miatt nullszaldós lehet az MTVA, a központi költségvetésből az ideihez hasonló összegre számíthatnak.

Az állami média jövőre is csaknem nyolcvan milliárd forintból gazdálkodhat, de ez a keret is szűkös lehet – írja a Világgazdaság. Emlékeztetnek: főleg a költséges hír- és sportcsatornák elindítása miatt került nehéz helyzetbe az MTVA. A jövő évi költségvetési tervezetben ugyanakkor sem veszteséggel, sem nyereséggel nem számolnak.

A bevétel meghatározó része, 71 milliárd forint a központi költségvetésből származik. A közszolgálati hozzájárulás 69,8 milliárd forint, ez jövőre is változatlan marad, a médiaszolgáltatási díj pedig több mint egymilliárd forint. A TV2-től és RTL Klubtól beszedett pénzből csak 155 millió forint megy az állami csatornák eltartására, de például a Class FM műsorszolgáltatási díjából már csaknem félmilliárd forint megy az MTVA-hoz.

Emellett az MTVA jövő évi büdzsétervében 6,6 milliárd forintos kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevétellel számolnak – ide tartoznak a reklámbevételek és az egyéb vállalkozási bevételek is. Ebből a szempontból jövőre az ideinél jobb helyzetre számítanak, mert két nagy sportesemény is lesz – a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik