Közélet

Szijjártó a BBC-nek: nem kizárt, hogy megtámadjuk a kvótarendszert

szijjarto-peter(210x140)(3).jpg (ingyenes, )
szijjarto-peter(210x140)(3).jpg (ingyenes, )

Szijjártó Péter külügyminiszter a HardTalk vendége volt a BBC csütörtöki műsorfolyamában, a beszélgetésről a hvg.hu közölt cikket.

Az interjút vezető Stephen Sackur a miniszternek szegezte a kérdést: nem lehet, hogy Magyarország elárulja az európai értékeket? Szijjártó Péter válasza szerint a magyar kormány vizsgálja, hogy az unió belügyminiszterei által elfogadott kvótarendszer mennyiben illeszthető és alkalmazható a magyar jogrendben és az sem lehetetlen, hogy a kormány az Európai Bíróságon támadja meg a kötelező kvótarendszert.

Nem korrekt a nemzetközi sajtó?

Sackur kritikái ellenére a magyar külgazdasági és külügyminiszter kitartott Görögország – egyébként összesen több ezer kilométert kitevő – határainak védelme mellett, szerinte nagy létszámú erő bevetésével megoldható a görög határ védelme a Fortex erőinek segítségével. Arra a kérdésre, hogy a kormány hogyan kezeli a már Magyarországon lévő menekülteket, Szijjártó kifejtette: ahhoz, hogy újraelosztásról lehessen beszélni, először lezárással biztosítani kell a határt, a megoldást pedig még mindig egy világméretű összefogásban látja, amelynek az arab országok, az USA és Oroszország is része lenne.

A kerítést, a pengés szögesdrótot, a könnygáz bevetését felemlegetve kérdezte Sackur, hogy maradt-e emberség Magyarországban? A miniszter emlékeztetett: vannak legális szabályok, nem lehet csak úgy átlépni egy határt, belépni a tömeg erejével. Sackur közbevágott: nem a szabályokat vonta kétségbe, hanem a menekültek jogainak kiüresítésére utalt. Szijjártó szerint nem korrekt Sackur és a nemzetközi sajtó hozzáállása a magyar kormányhoz. Példaként a határt védő rendőröket emlegette, akiket a türelmetlenné váló menekültek megtámadtak a határon, szerinte ezek az emberek egyszerűen  bűncselekményt követtek el. Kijelentette: egyértelműen úgy érzi, hogy Magyarország ellen nemzetközi médiakampány folyik.

Arra a riporteri felvetésre, hogy Werner Faymann osztrák kancellár minapi kijelentése szerint “a kontinens legsötétebb korszakának emlékét idézte”, amikor menekülteket vonatra helyeztek abban a hitben hagyva, hogy “teljesen máshova” fognak majd utazni, Szijjártó Péter azt mondta: ez is nagyon igazságtalan kijelentés volt.

A magyar külügyminiszter szerint olyan emberekről volt szó, akik megszállták Budapest legfontosabb pályaudvarát és egyéb fővárosi közterületeket, jóllehet ha a menekülteket fogadó központokba mennek, ott ivóvizet, élelmet, orvosi ellátást kaptak volna.

A Szerbia felől érkezők menedékjogi folyamodványainak magyarországi elbírálását kritizáló véleményekről Szijjártó Péter azt mondta: Szerbia biztonságos ország, ahol senkinek az élete nincs veszélyben. Igennel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy Magyarország ezt önállóan eldöntheti-e. A külügyminiszter hangsúlyozta: Szerbia EU-tagjelölt ország, és az Európai Unió nyilvánvalóan nem folytatna csatlakozási tárgyalásokat olyan országgal, amelyik nem biztonságos.

Muszlimokat nem fogadnánk be, keresztényeket igen?

Szijjártó a beszélgetésben visszautasította a xenofóbiával kapcsolatos vádakat és kiemelte: a lakosságnak van eldönteni, hogy kivel kíván együttélni és még az is elhangzott, hogy a magyar kormány nagyon büszke a beilleszkedett muszlimokra.

Az unió esetleges szétesésével kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta: egységet kell mutatnia mindenkinek a jelenlegi helyzetben, ebben az esetben nem kell tartani az EU szétesésétől, mikor pedig Sackur közbevetette, hogy éppen Magyarország szavazott a közös javaslatok ellen, a magyar miniszter demokratikus jognak nevezte ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik