Közélet

Kósa: ürítsék ki a debreceni menekülttábort!

Nem öröm Magyarországnak a határzár, de öröm, hogy az osztrákokkal tudunk együttműködni - mondta a Fidesz erős embere, aki nem zárná be a menekülttábort, de kiüríttetné.

Ki kell üríteni a debreceni menekülttábort aminek “ebben a formában semmi értelme nincs”, de nem kell megszüntetni – közölte a Fidesz ügyvezető alelnöke, megválasztott frakcióvezetője pénteken Debrecenben. Kósa Lajos kérdésre válaszolva kijelentette: Magyarországnak kell olyan tartaléktábor, amiben válsághelyzetben, valós háborúból menekülőket el lehessen helyezni.

“Nyugodtan ki lehet üríteni a tábort (…), de felszámolni, megszüntetni felelőtlenség lenne” – mondta a kormánypárti politikus, Debrecen volt polgármestere. Kósa arról is beszélt, hogy a Fidesz szerint eredményes volt Orbán Viktor és Werner Faymann osztrák kancellár bécsi találkozója.

Szerinte a magyar kormány rugalmas ezért kezdeményezte az osztrák beszólogatások ellenére a találkozót. Kósa üdvözölte, hogy az osztrák kancellár és az alkancellár elismerte: a magyar-szerb zöldhatáron létesített határzár jogszerűen működik. A műszaki és a jogi határzár működőképességét bizonyítja, hogy míg korábban volt olyan nap, amikor csaknem tízezren jöttek át azon a határszakaszon, csütörtökön mindössze 109-en.

Nem öröm ez a határzár

Kósa nyomatékosította, hogy a magyar-szerb határt nem zárták le, csak a zöldhatárt, és a schengeni szabályoknak megfelelően, a határátlelőkön lehet belépni Magyarországra. Azt mondta: a migrációs nyomás áttevődött a magyar-horvát határra, és az osztrákok sem tagadták, hogy ott is ki kell alakítani a műszaki zárat. Hozzátette,

nem jó, nem öröm, hogy ilyen műszaki határzárakat kell létesíteni, de nincs más megoldás a schengeni előírások betartására.

A magyar-szlovén határon más a helyzet, mivel két schengeni határral rendelkező országról van szó, “ott nem akarunk, nem tudunk építeni, és jelenleg nem is szükséges semmilyen létesítmény” (bár az RTL Klub felvételei szerint már lefektették a szögesdrótot). Ahhoz viszont, hogy a horvát határzár sikeres legyen, a horvátok együttműködése is szükséges – mondta Kósa.

Hozzátette, a műszaki határzár csak kezelése és nem megoldása a problémának. A megoldást az jelenti, ha az Európai Unió megvédi saját határait, nagyobb támogatást ad azoknak az országoknak, ahol nagy táborok működnek, és jelentős anyagi forrásokat fordít a menekülteket kibocsátó országok helyzetének normalizálására. Ehhez nem elég egymilliárd euró – utalt Kósa a szerdai EU-csúcson elfogadott támogatási összegre.

A Fidesz ügyvezető alelnöke Orbán hatpontos előterjesztéséről azt mondta: a helyzet megoldásához a hatodik pontot is meg kell valósítani, vagyis az EU-nak meg kell védenie Görögország külső határait. Hozzátette,

közeledik az idő, amikor a hatodik javaslatot is elfogadja az Európai Unió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik