A következő élő közvetítés része Nem vinnének, hoznának menekülteket

A török rendőrség útját állta migránsok egy újabb menetének

A zömmel szíriai férfiakból, nőkből és gyermekből álló menet Isztambulból kerekedett fel még vasárnap éjjel, és vágott neki gyalog a 250 kilométeres útnak az északnyugatra fekvő Edirne városa felé. Többüknek sikerült autóstoppal vagy buszra szállva folytatnia útját, ám több száz fő az autópálya leállósávjában gyalogolt a reggeli, egyre élénkebb forgalomban. A rendőrség Isztambultól 50 kilométerre állította meg őket.

A menet azért indult útnak, mert megelégelte, hogy egy egész hétre Isztambul fő buszpályaudvarán rekedt, mert a közlekedési vállalatok – engedelmeskedve a hatóságok utasításának – nem adtak el nekik jegyet.

Edirne – amely a vele azonos nevű tartomány fővárosa – a migránsok új gyülekezési célállomásává vált a múlt héten. Mindössze 10 kilométerre van a görög és húsz kilométerre a bolgár határtól. A tartomány kormányzója ugyanakkor bejelentette, hogy minden olyan migránst, aki törvénytelenül próbál továbbjutni Európába, visszafordíttat a dél-törökországi menekülttáborokba.

Vasárnap Ahmet Davutoglu török miniszterelnök felhívására menekültek százai – többségükben szírek – visszafordultak Edirnéből, ahol napok óta próbáltak átkelni a lezárt görög határon.

“Készek vagyunk akár repülővel is olyan országokba küldeni az embereket, amelyek kinyitják kapuikat, de sajnos egy ország sem reagált kedvezően” – fejezte ki sajnálatát a török miniszterelnök.

A menekültek a múlt héten kedden érkeztek a környékre, miután a közösségi oldalakon egy felhívás azt tanácsolta nekik, hogy kerüljék el a veszélyes átkelést az Égei-tengeren a délnyugat-törökországi üdülőhelyek és a görög szigetek között.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik