Közélet

Aki nem adott be menekültkérelmet Szerbiában, visszakerül Szerbiába

Naponta 80-100 menekülttel játssza el a magyar kormány azt a színjátékot, mintha lenne esélyük menedékkérelmet kapniuk Magyarországon – írja a hvg.hu.

Kovács Zoltán kormányszóvivő keddi tájékoztatása szerint naponta 80-100 menekült jut be a határmenti röszkei, illetve tompai tranzitzónába. Az ügyintézés Kovács szerint percekig, de akár órákig is tarthat a körülményektől függően. A mai naptól nagyon nehéz menekültstátuszt szerezni Magyarországon, mivel aki nem adott be kérelmet Szerbiában, automatikusan visszafordítják a senki földje felé. Az sincs sokkal jobb helyzetben, aki a menekültkérelmet beadta Szerbiában: mivel Szerbia már biztonságos országnak számít, nagy valószínűséggel őket is visszafordítják.

A portál összeszedte, hogyan is zajlik a hivatalos procedúra a tranzitzónákban. Eszerint az érintett reggel 6 és este 10 között mehet be a konténervárosba, az első konténerben a hatósági és egészségügyi ellenőrzést követően egy adatlapon kell nyilatkozniuk, beadtak-e Szerbiába menekültkérelmet, illetve hajlandóak-e Magyarországon beadni kérelmet. Ha ezt nem tette meg, visszafordítják, amennyiben beadta az igénylést, egy várakozókoténerbe kísérik, ahol kap vizet, élelmet, gyógyszert, ujjlenyomatot vesznek tőle és lefotózzák.

A kérelmekről gyorsított eljárás keretében döntenek, ez pár perc, de akár több óra is lehet. Az egyedül érkező gyermekeket gyermekotthonban helyezik el, a várandós nőket, idős betegeket, kisgyermekes családokat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal befogadóállomására szállítják, ha több mint 24 órát kell várniuk a döntésig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik