Közélet

Döntött az EU: címkézik a Ciszjordániában készült termékeket

Döntött az Európai Parlament arról, hogy címkével kell megjelölni azokat az árukat, melyek az 1967-ben Izrael által elfoglalt palesztin területekről származnak – tudósít az MTI. A javaslatot 525-en támogatták, hetvenen utasították el és 31-en tartózkodtak.

A lépést izraeli részről nagy felháborodás fogadta. Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta: a történelmi emlékezetben él, hogy mi történt, amikor Európában megjelölték a zsidók áruit. Szerinte a palesztin-izraeli viszály nem a megszállt területekről és az ottani telepekről szól.

Az ellenzéki balközép Cionista Tábor vélekedése szerint a termékek címkézése azért elfogadhatatlan, mert a tárgyalások megújításának útját nem az Izrael polgárainak és gazdaságának okozott károk jelentik.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint a lépés egy politikai megoldás kierőltetése, ahelyett, hogy a palesztinokat ösztönöznék a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre. Szerintük Európa álszenten viselkedik, mert fel sem merül, hogy hasonló megoldásokat szorgalmazzanak Észak-Ciprussal vagy Nyugat-Szaharával szemben. A külügyminisztériumban attól tartanak, hogy a folyamat végén az összes izraeli terméket bojkottálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik