Közélet

Orbán kerítésén a Nyugat akadt fenn – mélyponton az országimázs

Paul Lendvai szerint ilyen kártékony dolgot ritkán lehet látni a modern történelemben: a bejutást nem akadályozza meg, de árt az ország presztízsének.

A Bécsben élő újságírót megrázta a sor, amit Budapestre érkezésekor látott Ausztria felé gyalogolni. Bár a rendőrök csak a forgalom elől védték a menekülteket, neki mégis felidézte 1944-et, amikor 15 évesként őt is menetoszlopban kísérték. Mint a Népszabadságnak mondta, a Budapestről érkező képek drámaisága miatt döntött úgy a német és az osztrák kancellár, hogy beengedik a menekülőket.

Nem egyszerű a más kultúrkörből érkezők befogadása, Orbánnak abban igaza is van, hogy nem mindenki a háború elől menekül, sok a balkáni „kivándorló” is, de már az egész országnak árt, ahogy Orbánt és kormányát külföldön támadják.

„Ebben persze van egy nagy adag álnokság és képmutatás is, de az Orbán-rezsim ezúttal a saját hibái és felelőtlensége miatti számlát fizeti meg.”

A magyar kormány annyira sem készült fel a menekülthullámra, mint Ausztria, nyilatkozatai és plakátkampánya pedig csak fokozta a félelmet, ellenszenvet az idegenekkel szemben. Lendvai szerint az ország megítélésére katasztrofális hatással vannak az utóbbi napok eseményei, imázsa a kommunizmus óta nem volt ilyen rossz. Az Európai Néppártban máris repedezik Orbán támogatottsága, mostani szerepét nem felejtik el, amikor a gazdaságpolitikai kérdésekről lesz szó. A nyugati sajtó sokszor nem is tudja, hogy rengeteg magyar ember, civil segíti a menekülteket, ehelyett az egész országról negatív kép jelenik meg.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Lendvai a legnagyobb politikai hibának azt tartja, hogy „a miniszterelnök és fullajtárai, Szijjártó, Lázár és mások” azt a német kancellárt kritizálják, aki eddig a rá nehezedő óriási nyomás ellenére nagyon mértéktartóan beszélt Magyarországról és Orbánról. A hála nem politikai kategória, de Lendvai szerint az azért képtelenség, hogy magyar politikusok az EU-t, Németországot és Ausztriát szidják, miközben nélkülük nem épülne semmi, a gazdasági válság tönkretette volna az országot.

„A magyar-német viszonyban az a könnyelmű megjegyzés, hogy „ez német probléma” nagyon mély sebeket fog hagyni, amelyeket nem lehet majd egykönnyen orvosolni.”

A szerb határra húzott kerítésről úgy vélte: ilyen kártékony dolgot ritkán látni a modern történelemben: a bejutást nem akadályozza, viszont árt az ország presztízsének. Mint korábban megírtuk, Orbán kerítésén Hende Csaba is fennakadt. Sajtóhírek szerint a honvédelmi miniszter a déli határzár vontatott építésébe bukott bele.

A német és osztrák politikusok, akár szociáldemokraták, akár konzervatívok, tanultak a múltból. A magyarok nem.

„A magyar kormánytagok nyilatkozataiból viszont úgy tűnik, mintha nem emberekről, hanem export-import termékekről beszélnének. Pedig a gazdasági migránsok sem bűnözők, egyszerűen csak jobban akarnak élni.”

Bicske neve bevonult a történelembe azzal, hogy a menekülteknek azt mondták, az osztrák határhoz viszik őket, közben a vonat csak a menekülttáborig ment. Ugyanolyan olcsó trükkel csalták őket lépre, mint ’56-ban a jugoszláv követségre menekült Nagy Imrééket, akiknek azt mondták, hogy hazamehetnek. A magyarok többsége a médiahelyzet és az ellenzék gyengesége miatt hallgat vagy támogatja a kormány politikáját – mondta Lendvai, aki veszélyesnek tartja a kormány által elfogadtatott különleges törvényeket, mivel az alkotmányból már rég kiiktatták a fékeket.

Lendvai elég pesszimista nemcsak Magyarországot, hanem Európát illetően is, de Ausztriát most megdicsérte. Sok kritikát lehet megfogalmazni az osztrák kormánnyal kapcsolatban is, de ebben a válsághelyzetben egész Európa dicséri őket, hogy jól és gyorsan cselekedtek a határ megnyitásával – ezt már az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta.

Fotó: MTI/EPA/Herbert Pfarrhofer
Fotó: MTI/EPA/Herbert Pfarrhofer

A publicista szerint abban igaza van a kormánynak, hogy nem csak Magyarország a hibás, a baj, hogy egyetlen kormányfő sem fogalmaz olyan élesen az EU ellen, mint Orbán, akinek rezsimje ellen nem a kontinensnek kell fellépnie, hanem az Európai Parlamentben kell kritizálni a magyar kormány intézkedéseit a megfelelő módon.

Ausztria álláspontjáról az osztrák Migrációs Tanács elnöki tisztét is ellátó Lendvai azt mondta, a demográfiai folyamatok miatt Ausztriának szüksége van a bevándorlókra, ha azok be tudnak illeszkedni, de a mostani határnyitás szükségmegoldás volt. Mindemellett Ausztriában is vannak bevándorlásellenes erők, ez ott is probléma, és Németországban sem mindenki örül a migránsoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik