Közélet

Megdöbbentő részletek a csapi gyilkosságról

F(960x640).jpg (Array)
F(960x640).jpg (Array)

A férfi először azt mondta, intim kapcsolatba került a megölt vadásszal, majd azt, hogy lopni akart tőle társával, végül visszatért az eredeti verzójához.

Újabb részletekre derült fény az 1996-ban történt csapi gyilkossággal kapcsolatban. Mint ismert, a gyanúsítottat 19 évvel a történtek után, nemrégiben fogták el a rendőrök Előbb beismerte, azután tagadta a lövést, egy „társra” vallott, majd módosította vallomását – írja a Zsaru magazin.

Csapiban 1996. április elején szomszédjainak tűnt fel, hogy nem mutatkozik otthonában, annak környékén egy 48 éves vadász, ezért bejelentést tettek a rendőrségen. Az áldozatot erdőszéli háza egyik szobájában találták meg, letolt nadrággal, az ágyon fekve. Egy kis kaliberű fegyverrel lőtték fejbe.

A férfi egyedül élt, a vadászat iránti szenvedélyének a közeli erdőkben hódolt, csapi háza tele volt trófeákkal. Sokan ismerték, gyakran megrendelésre is készített preparátumokat. A helyszíni szemle alatt kiderült, gyilkosa feltehetően magával vitte három – két dupla csövű sörétes és egy golyós – vadászfegyverét, valamint a kocsiját.

A nyomozás egy idő után holtpontra jutott, ám 2010-ben a közeli erdőben dolgozó munkások egy elásott puskát találtak. Kiderült, a fegyver az akkor már tizennégy éve halott vadászé. „Leporoltuk az aktát, beleástuk magunkat az iratkötegekbe, újravizsgáltuk az akkor rögzített nyomokat” – mondta a lapnak Sashalmi Zoltán alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott bűnügyi főkapitány-helyettese. Még 1996-ban nyomravezetői díjat ajánlottak fel, hátha a pénz valakit beszédessé tesz, de nem érkezett olyan használható információ, ami segítette volna a nyomozást.

A lehetséges elkövetői kört idővel egyetlen főre szűkítették. F. Rajmund nem lepődött meg, amikor 2015. június 16-án Somogy megyei otthonában elfogták. Már az első kihallgatásán részletes, tényfeltáró vallomást tett. Eszerint az akkor mindössze 18 éves fiú hetedmagával élt egy Somogy megyei településen. Azt mondta, 1995-ben ismerkedett meg a későbbi áldozattal. A vadászat iránti szenvedélyük volt az első közös tulajdonságuk, később azonban vonzódni kezdtek egymáshoz. Vallomásában az állt, hogy 1996. április 5-én megvacsoráztak, majd partnere „olyan szexuális vágyát akarta vele kielégíttetni”, amelyre ő nem volt hajlandó, összevesztek. A vita elfajult, ő pedig egy légfegyverből átalakított puskával fejbe lőtte barátját. Mielőtt elhajtott áldozata terepjárójával, magához vette videomagnóját és három vadászfegyverét, hogy a helyszínt egy gyilkosságba forduló betörésnek állítsa be. A járművet alkatrészenként adta el.

Úgy tűnt, az ügyet ezzel felgöngyölítették, ám ekkor előállt egy második verzióval, amely szerint nem ő, hanem társa – akiről korábban egy szót nem ejtett – ölt. Az indíték is változott: akkor 19 éves társával előre kitervelték, hogy egyik éjjel bemennek a vadász házába, összeszedik az értékeket, majd tipli. Abban is megegyeztek, ha a sértett megzavarja őket, gondolkodás nélkül lelövik. Ezért vitték magukkal az átalakított fegyvert. Az állítólagos társ ráadásul június 26-án önként jelentkezett a Pécsi Rendőrkapitányságon. Elfogták, átszállították Zalaegerszegre, szembesítették F. Rajmunddal. Utóbbi azonban visszavonta a vallomását, ismét azt állítva – amit a jelenleg rendelkezésre álló egyéb bizonyítékok is alátámasztanak –, hogy egyedül követte el az emberölést. A „társat” ezután elengedték.

Az emberölés óta eltelt 19 év alatt F. Rajmund közel öt esztendőt töltött fegyintézetben lőfegyverrel visszaélés és fegyvercsempészet miatt. Az utóbbi években erdészeti szakmunkásként dolgozott. A június 17-én házi őrizetét elrendelő végzést a bíróság – ügyészi fellebbezésre – június 26-án megváltoztatta, és elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. A nyomozók most igyekeznek kibogozni a szálakat, kideríteni, mi történt pontosan a csapi házban.

Fotó: Vezda László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik