Közélet

Debrecenben is pörögnek a dizájnerdrogok

Terjed a biofű a városban, viszont a rendőrség alig tud elfogni dílereket. Vannak azonban fertőzöttebb térségek is. Talán majd az EU 115 millió forintja segít a felvilágosításban.

Még csak közepesen fertőzött területnek számít Debrecen és környéke, ha a dizájnerdrogok elterjedését nézzük – írja a 4024.hu helyi hírportál a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum beszámolója alapján. Jelenleg a szerek 80 százaléka hasonló szintetikus anyag, azaz kb. kínai laborokban összekotyvasztott molekulaláncok, amiket alig lehet betiltani, mert ahogy egy összetevőt törvényen kívül helyeznek, megváltoztatják a vegyi összetételt és új, már legális szert dobnak piacra. Ezek a szerek már 3 hónap alatt leronthatják a viselkedést, lelki változásokat okozhatnak be.

A biofűnek nevezett, a marihuánától messze álló, szintén ismeretlen összetételű anyag egyre népszerűbb. Az anyagot cigarettába tekerik, úgy szívják el, és mivel olcsóbb, mint a szesz, sokan használják. Debrecenben 3-4 dílercsoport árulja. A baj az, hogy sok fiatal az elszívható drogokat nem gondolja igazán szabályszegésnek. Leginkább a középiskolai kollégisták és a lakótelepeken lézengő fiatalok próbálják ki. A Fórum egy éve 18 iskola 1177 tanulóját kérdezte meg szenvedélybetegségeikről. 14 százalékuk szívott már marihuánát vagy hasonló anyagot, 13 százalékuk más drogot is használt.

Dílerekről nem tudni sokat, Uzonyi Attila debreceni rendőrkapitány elmondása szerint egy év alatt mindössze tíz dílert fogtak el. Leginkább a fogyasztók szoktak rendőrkézre kerülni, rajtuk keresztül próbálnak a terjesztőkhöz eljutni. Uzonyi szerint az iskolákban bűnmegelőzési előadásokat tartanak, illetve Debrecen három másik várossal pályázott az EU-nál egy drogellenes programra, ami 115 millió forintot jelentene megelőzésre.

A droghelyzet Budapesten sem rózsás, friss józsefvárosi riportunkat itt olvashatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik