Közélet

Gyilkos galócából készült pörkölt ölt Csongrádban

Az ételből hárman ettek. Az áldozat életéért hetekig küzdöttek az orvosok.

Vélhetően gyilkos galóca is került abba a gombapörköltbe, amelyet augusztus elején főzött egy nő egy ópusztaszeri tanyán – írja a delmagyar.hu. A vacsorából a szakácson kívül a barátja és annak nővére is evett. Már másnap hajnalban rosszul lettek, előbb az 54 éves „szakácsot”, később 43 esztendős barátját és annak 52 éves testvérét vitték be a mentők a kórházba. A nő gyomrát a szegedi klinikán kimosták, egy hétig infúzión volt és vért kapott. Öccse állapota azonban romlott, ezért augusztus 12-én a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórházba kellett szállítani, ahol augusztus 21-én meghalt.

A testvérpár életben maradt tagja a lapnak elmondta, neki az volt a szerencséje, hogy szinte mindent kihányt, így a méreg nem szívódott fel. Mikor kimosták a gyomrát, már szinte semmi nem volt benne. A hatgyermekes asszonyt augusztus 22-én engedték haza a klinikáról. A pörköltet készítő szomszédjára nem haragszik, csak mint mondta, hiányzik neki az öccse.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének gyanúja miatt nyomoz. Amennyiben a szakértői vélemények is megállapítják, hogy a férfi halálát gombamérgezés okozta, a rendőrök várhatóan meggyanúsítják az életveszélyen már szintén túl lévő asszonyt.

Az ismert toxikológos, Zacher Gábor korábban a Hír24-nek azt mondta, évente körülbelül 25-en kerülnek kórházba amiatt, hogy gyilkos galócát fogyasztottak, de ha a többi mérges gombát is számoljuk, ez a szám jóval magasabb. Közülük ketten-hárman nem élik túl a találkozást az említett finomsággal. És valóban, a gyilkos galóca – a  többi mérges gombától eltérően –  igencsak jó illatú, nem színeződik el ha felvágják, és még főzéskor sem fedi fel valódi kilétét, nagyon ízletes. A lappangási idő is igen hosszú, míg jelentkeznek az első tünetek – a hányás és a hasmenés -, akár 12-14 óra is eltelhet.

A gyilkos galóca legfontosabb méreganyaga az alfa-amaritin, ami a májat és a vesét célozza meg. Ellenszere egyelőre nem ismert. A méreg azonnal kifejti a hatását, és mivel sokáig nem produkál tüneteket, az anyagnak van ideje szétterjedni, Az orvosok így  gyakorlatilag nem tehetnek mást, mint futnak a méreg után. Vérplazmacsere, penicillines kezelés, méregtelenítés máriatövis-kivonattal – egyebek mellett ez vár a betegre. 

Gombakisokos

2002 óta nem volt ilyen gazdag és jó gombatermés, mint az idén, köszönhetően a csapadékos időjárásnak

A gombaszedés sokaknak csábító pénzkereset: a rókagomba kilójáért több ezer forintot is megadnak

Gyilkos galóca: zöldes kalapja van, de mindig található alatta gallér is.

Ha erdőben gombászunk, mindig mutassuk meg a fogást gombaszakértőnek!

Mivel egy mérges gomba miatt el kell kobozni az összes gombát, ha egy térben vannak, gyűjtsük őket külön, papírzacskóba lehetőség szerint!

(forrás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik