Közélet

Áldozataikat szedik a mérges gombák

A szerencsésebbek megússzák némi gyomorbajjal, van akinek a mája is rámegy, és sajnos olyan is akad, aki belehal a csábító csemegébe.

A kalapos finomságok sokakat csalogatnak a szabad levegőre, főképp a főszezonban, ősszel. A gombászni vágyók a szokásosnál is jobban várhatták már ezt az évszakot, idén ugyanis sem a tavasz, sem a nyár nem volt az igazi. Száraz idő kevés esővel – nem éppen ez a gombák kedvence. Végül a szeptember, de még október első fele sem hozta meg a várva várt gombaözönt, az idő túl nyáriasra sikeredett. Most azonban biztosan nem maradnak üresek azok a bizonyos kosarak, kérdés, hogy tudjuk-e, mit teszünk bele.

Minden gomba ehető, legalább egyszer – szokták mondani a gyakorlott erdőjárók. És valóban. Az évnek ebben a szakában gyakran látni az erdőkben, erdőszéli tisztásokon, legelőkön sétáló, földet kémlelő embereket, társaságokat, családokat. Egy részük tisztában van azzal, mi akad a kezébe, a többség azonban sötétben tapogatózik. Összeszedi, és – ha minden úgy alakul, ahogy annak alakulnia kéne – gombászunk azzal a lendülettel szakértőhöz viszi a zsákmányt. Sajnos nem mindenki tesz így, mondván, tudja, amit tud. Közülük kerülnek ki azok, akik kórházban kötnek ki.

Most sem üresek a kórházi ágyak

Felkerestük az Erzsébet Kórház toxikológiai osztályának vezetőjét, hogy megtudjuk, milyen gyakoriak az ilyen esetek. “Annyira, hogy jelenleg is hárman fekszenek az osztályon” – mondta kérdésünkre Zacher Gábor, aki hozzáfűzte: nem sokkal ezelőtt ez a szám még négy volt.


Bevizsgált gombák a NagybaninFotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A kezeltek között van az a fiatal is, aki hétvégén szenvedett gombamérgezést a szüleivel együtt. A Dunántúli Napló szerint a családot először a szigetvári kórházba szállították, azonban a 43 éves anyát és 23 éves lányát még aznap Budapestre vitték, mert rosszabbul lettek. A családanya életéért hiába küzdöttek, már nem tudták megmenteni. Férje állapotát szerencsére az orvosok nem ítélték annyira súlyosnak.

„Igazán snájdig, csak éppen megöl”

A nagy bajok okozója hazánkban egyértelműen a gyilkos galóca, ez a kalapos felelős gyakorlatilag az összes itthoni halálesetért. Akiknek azonban a sokat ábrázolt élénkpiros kalapú, fehér pettyes gomba ugrana be, az bizony téved. A könnyedén felismerhető légyölő galócával szemben ugyanis a gyilkos galóca külseje nem éppen feltűnő, ráadásul könnyedén összetéveszthető több ehető társával is.

Zacher Gábor szerint évente körülbelül 25-en kerülnek kórházba amiatt, hogy gyilkos galócát fogyasztottak, de ha a többi mérges gombát is számoljuk, ez a szám jóval magasabb. Közülük ketten, hárman nem élik túl a találkozást az említett finomsággal. És valóban, a gyilkos galóca számos mérgező cimborájától eltérően igencsak jó illatú, nem színeződik el ha felvágják, és még főzéskor sem fedi fel valódi kilétét, nagyon ízletes. A lappangási idő is igen hosszú, míg jelentkeznek az első tünetek – a hányás és a hasmenés -, akár 12-14 óra is eltelhet. Zacher Gábor szerint ilyenkor fontos, hogy a beteget ellátó orvos felismerje, mi lehet a baj, hogy páciense minél előbb megkapja a szükséges ellátást.

„Futunk a méreg után”

A gyilkos galóca legfontosabb méreganyaga az alfa-amaritin, ami a májat és a vesét célozza meg. Ellenszere egyelőre nem ismert. A toxikológus elmondta, a méreg azonnal kifejti a hatását, és mivel sokáig nem produkál tüneteket, az anyagnak van ideje szétterjedni, Az orvosok így  gyakorlatilag nem tehetnek mást, mint futnak a méreg után – fűzte hozzá. Vérplazmacsere, penicillines kezelés, méregtelenítés máriatövis-kivonattal – egyebek mellett ez vár a betegre az igencsak drága kezeléssorozat alatt. Sajnos van, akinek az erőfeszítések ellenére tönkremegy a mája, és donorra lesz szüksége.

Dúskálunk a gombaszakellenőrökben

Ha tudni akarjuk, hogy frissen gyűjtött szerzeményünk nem tör-e az életünkre, irány a piac, a vásárcsarnok. Itt várhatóan megkapjuk a választ. Hogy pontosan hol, mikor találunk szakértőt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján megtudjuk. A 39 oldalas lista minden szakellenőrt és helyet jelöl, ahol bevizsgálás zajlik.

Az egyik fővárosi piac dolgozója a Hír24-nek elmondta, ebben az időszakban sokan jönnek kosárkáikkal, főképp a Fehérvári úti és a Fővám téri Vásárcsarnokban, valamint a Bosnyák téri piacon kell nagyobb érdeklődre számítani. Mint mondta, vannak köztük hozzáértők is, de rengetegen vannak, akik az összegyűjtött adag töredékével vagy éppen üres kézzel kénytelenek távozni.

Újabb év, újabb esetek

Hiába ismétlődnek az esetek évről évre, mindig akad, aki végül kórházban köt ki. Pedig a legfontosabb továbbra is a megelőzés, vagyis, hogy a leszedett gombát igenis szakértőhöz kell vinni. “Hiába a többéves tapasztalat, elég egyszer mellényúlni, és megtörténik a baj” – mondta Zacher Gábor.

Sokaknak nyilván nem tetszik, ha az összeszedett, gyakran több kilogrammnyi ínyencség a kukában landol, elsősorban azoknak, akiknek anyagilag ez némi kiegészítést jelentene, de egy pillanatra sem szabad elfelejteni, az önjelölt gombaszakértők a saját, és gyakran mások, szeretteik életével is játszanak. Ha pedig a tévedés halálhoz vezet, nem elég, hogy együtt kell élniük ezzel a tudattal, a gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is felelniük kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik