Közélet

Heccből ütött le egy védtelen 79 éves férfit

ököl (ököl, ütés)
ököl (ököl, ütés)

Színes bőrű, idős, védtelen férfit ütött le szó nélkül az utcán a 27 éves férfi. Most rasszista bűncselekmény miatt kell felenie.

„A terv az, hogy megtudjam, ha leütök egy feketét, az vajon bekerül-e az országos hírekbe” – mondja a 27 éves Conrad Alvin Barrett egy saját magáról készített videofelvételen, mielőtt fényes nappal a nyílt utcán odalép egy 79 éves, védtelen és teljesen gyanútlan afroamerikai férfihez és ököllel úgy arcon vágja, hogy az rögtön elterül a földön. Az ütéstől az áldozatnak két helyen eltört az állkapcsa. A fiatal férfi ezután nevetve az autójához szalad, és elhajt: újabb sikert ért el a kiütő játékban, vagyis a „knock out game” –ben.

Támadó és áldozat (fotó: KHOU News)

A „knock out game” melynek lényege, hogy a játékos egyetlen mozdulattal kiüssön egy gyanútlan járókelőt. Ahogy arról néhány hete írtunk: az őrület néhány évvel ezelőtt kezdett el terjedni New York utcáin, de Amerika országos hírcsatornái és a nemzetközi média, csak az utóbbi időben kapta fel a témát.

Conrad Alvin Barrett eset azért kapott a szokásosnál nagyobb nyilvánosságot, mert a KO játékhoz első esetben kapcsolódik rasszista motívum. A játékosok általában véletlenszerűen választanak áldozatot, de most egyértelműnek tűnik, hogy a neve elhallgatását kérő idős férfire a bőrszíne miatt esett a támadója választása.

„Az ilyen természetű bűncselekményeket egyszerűen nem lehet tolerálni. A gyűlölet-bűncselekmény vádját alátámasztó bizonyítékokat aprólékosan meg fogjuk vizsgálni” – idézi az államot képviselő jogászt, Kenneth Magidsont a houstoni KHOU News weboldala.

A bizonyítékok, pedig Barret saját maga készítette videofelvételek, melyeket büszkén mutogatott ismerőseinek a november 24.-i kiütés után több mint egy hónapig, a december 26-án történt letartóztatásáig. Ha bebizonyosodik, hogy a bűncselekményt rasszista indítékkal követte el, a 27 éves fiatalember akár 10 év börtönbüntetésre is számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik