Nagyvilág

Halálosan unatkozó tinik életveszélyes játéka

ököl (öklöl)
ököl (öklöl)

Senki sincs biztonságban ott, ahol terjedni kezd a kiütő játék.

Nem tornateremben, vagy játszótéren, gumilabdával játsszák, a 15-18 éves amerikaiak legújabb, és mindeddig legvérfagyasztóbb, legmegdöbbentőbb játékát. A „knockout game” kiütős játék arról szól, hogy a játékos odamegy az utcán egy mit sem sejtő járókelőhöz, tekintet nélkül korára, nemére, vagy bármijére, és ököllel, teljes erőből az arcába vág, vagyis megpróbálja kiütni. Aztán mintha mi sem történt volna, elsétál a földön fekvő áldozat mellett. A haszonszerzés nem cél: a támadó nem vesz el semmit a magatehetetlen áldozattól, csak leüti és otthagyja. A játékot az nyeri, aki a legtöbb áldozatot üti ki anélkül, hogy a rendőrség, vagy bárki más elkapná.

Az Egyesült Államok megdöbbenve és értetlenül áll a kamaszok céltalan, felelőtlen és életveszélyes agresszivitása előtt.

„Miért csinálják? Szórakozásból, mert úgy gondolják vicces és izgalmas” – mondják a játékról egy híradó riportjában.

 

Biztonsági kamerák képei (forrás: Youtube)

 

Az őrület néhány évvel ezelőtt New York utcáin kezdődött, de majd elterjedt az egyesült államok nagyvárosaiban, s idén már Európában is jelentettek a knockout game megjelenésére utaló eseteket a rendőrségnek. Hiába a veszély, a súlyos, esetleg halálos sérülés okozásának lehetősége, a börtönbe kerülés kockázata, az őrület terjed. Annak ellenére, hogy augusztusban egy 15 éves kamasz kis híján belehat a játékba, amikor egy 6 éves lányával sétáló apát próbált meg kiütni, de a rémült férfi előrántotta engedéllyel tartott fegyverét és kétszer belelőtt a kamaszba.

Nem, a játék nem azért népszerű, mert a média elterjesztette. A fiatalok, saját csatornáikon, közösségi oldalaikon osztják meg a egymással a élményeiket. Amerikában pont azért érte támadás a hírszerkesztőségeket, mert egészen addig nem hívták fel a figyelmet a veszélyre, amíg egy 46 éves hajléktalan bele nem halt három 13 és 15 év közötti fiatal játékába, szeptemberben, New Jerseyben.

A média azóta felkapta az ügyet, s jelenleg nem kevesebb, mint 7 halálos áldozatot írnak a knockoutot játszó tinik számlájára.

Amerikában sokan tudni vélik, hogy rasszista a játékosok igazi motivációja. Szerintük a knockout játék a szegénynegyedekben élő feketék hadjárata a fehér társadalom ellen, holott a szivárvány minden színében pompáznak. Néhányan pedig úgy gondolják, hogy az afro-amerikaiak részéről mindez válasz lehet a feketéket folyamatosan érő, rasszista támadásokra, s az olyan ügyekre, mint a Trayvon Martin eset. Emlékeztetőül: tavaly, Floridában egy önkéntes polgárőr, agyonlőtt egy 17 éves fegyvertelen fiút. A polgárőr kérdőre vonta a fiút, mert szerinte a színes bőrű kamasz gyanúsan viselkedett. Dulakodni kezdtek. A fegyver elsült a fiú meghalt, gyilkosát pedig jogos önvédelem miatt felmentették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik