Közélet

Mit tehet az utassal egy biztonsági őr?

Lefejelte és eltörte az orrát csütörtökön egy fiatalembernek a biztonsági őr a kisföldalatti egyik megállójában. Állítólag azért, mert a férfi segíteni akart egy utastársán. A jogász azt mondja, nincs olyan helyzet, hogy bárkihez is hozzányúlhasson egy közfeladatot ellátó személy. A BKK sajnálja, és a biztonsági cég is. Az őrt azonnal elbocsátották.

A férfi épp bérletet váltott az Oktogonon, majd arra lett figyelmes, hogy az őrök hangosan vitatkoznak egy utassal. „Odaszóltam teljesen normálisan , nem kiabáltam, tisztelettudóan, hogy már elnézést, de azt hiszem, egy intézkedésnek van normális módja is. Majd elővettem a telefonomat, úgy csináltam, mintha egy felvételt készítenék, hátha abbahagyja, amit csinál, de erre jött oda hozzám, mondott valamit, amire nem emlékszem, majd lefejelt” – mesélte a Hír24-nek a pórul járt áldozat.

A fiatalember vérző orral hívta a rendőröket, és közben azt hallgatta, hogyan próbálják az őrök – úgymond – “megoldani” a dolgot. „Természetesen arról beszélgettek, hogy én már valójában vérző orral érkeztem a peronokhoz, nem tudják mi történt, de mondtam, hogy ez nem reális, mert a jegypénztáros kisasszonnyal két perccel ezelőtt beszélgettem és váltottam bérletet.”

A férfi sérülése nyolc napon túl gyógyul, de a jogász szerint mindegy is, mert a biztonsági őr közfeladatot ellátó személy, ezért rá szigorúbb szabályok vonatkoznak. Nem csak a védettségük, de a jogosítványuk is szigorúbbak. Magyarul nincs olyan helyzet, amikor egy közfeladatot ellátó személy jogszerűen, akár csak hozzá is érhetne valakihez intézkedés közben.

Bárkinek joga van viszont ahhoz, hogy szóvá tegye, ha jogtalanságot lát. Egyet nem tehet, nem akadályozhat meg hivatalos eljárást.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik