Közélet

Utoljára kapnak szót a romagyilkosok

romagyilkossag(210x140)(2).jpg (romagyilkosság, )
romagyilkossag(210x140)(2).jpg (romagyilkosság, )

Szorul a hurok, ha augusztusban nincs ítélet, a gyilkosokról lehull a bilincs.

Július 24, Budapest Környéki Törvényszék – a romagyilkosok az utolsó szó jogán szólalhatnak fel. A bizonyításon rég túl vagyunk, a perbeszédek lezajlottak már, és a vádlottak is előadták a maguk igazát. A szerdai tárgyalás sok szempontból lényeges a magyar kriminalisztika történetében egyedülálló ügy alakulását illetően: miután az érintetteket meghallgatták, megszületik a döntés, mikor hirdetik ki az elsőfokú ítéletet.

A döbbenetes támadássorozattal vádolt négy férfit négy éve fogták el – pontosabban majdnem négy éve. A vészjósló dátum augusztus 21. Vészjósló, mert a hurok egyre inkább szorulni látszik – ha ugyanis az „évfordulóig” nincs ítélet, a jogszabályok azt diktálják, hogy a gyilkosokat el kell engedni.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A per egyébként 2011-ben kezdődött, „hegynyi” iratanyaggal a hátán. A támadások 2008-ban, illetve 2009-ben történtek. A kiválasztott „célpontok” minden esetben romák voltak. Összesen hat embert öltek meg, köztük egy ötéves kisfiút is. 2008 novemberében két ember halt meg, miután a csapat Molotov-koktélt dobott és rálőtt két nagycsécsei család házára.  Néhány hónappal később, következő év februárjában egy kisfiút és édesapját lőtték agyon Tatárszentgyörgyön, 2009 áprilisban pedig késő este, saját háza előtt végeztek egy férfival Tiszalökön, miközben épp autójához tartott. Az áldozat munkába igyekezett, amikor tüzet nyitottak rá. Utolsó gyilkos akciójukat ugyanabban az évben, augusztusban ejtették meg: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán saját otthonukban lőttek rá sörétes fegyverrel egy anyára és kislányára. A 45 éves asszony meghalt – és ők „csak” azok, akik nem élték túl a támadást. Az áldozatok emlékére nemrégiben kisfilmek készültek, Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Kulka János és Nagy Zsolt főszereplésével.

A vádlottak egyéves „pályafutásuk” alatt összesen kilencszer támadtak fegyverrel vagy Molotov-koktéllal. Tucatnyi gyújtópalackot vetettek be és 80-szor sütötték el a fegyverüket. Csaknem 50 ember életét veszélyeztették, és többeket megsebesítettek, ötüket életveszélyesen.

Az ügyész a társaság három tagját ötszörösen minősülő – aljas indokból, előre kitervelten, több ember sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett – emberöléssel, valamint fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolja. Rájuk tényleges életfogytiglant kért, negyedik cinkosukra pedig – aki az utolsó két gyilkosságban sofőrként működött közre – határozott időtartamú fegyház kiszabását indítványozta.

A négy férfi ezzel szemben nem érzi magát bűnősnek, védőik egyenesen a felmentésüket kérték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik