Marcal-Arviz(960x640)(1).jpg (rávíz, védekezés, marcal,)
Közélet

Árvíz – felgyorsult a Tisza áradása

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2013. 04. 07. 09:31

Még mindig nem indult el az apadás a Marcalon, éjszaka kétszázan védekeztek a folyó mellett, és vasárnap is folytatják a munkát.

Révész András, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek elmondta, hogy éjszaka 200 ember dolgozott a gátak megerősítésén, reggel újabb 250-300 önkéntes, rendőr, polgárőr, tűzoltó, katasztrófavédelmi és NAV-szakember folytatja a védekezést.

Tovább építik Nemesgörzsönynél az úgynevezett jászolgátat (két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védmű), amely megakadályozza, hogy a Marcal tovább áradjon Marcaltő felé – tette hozzá.

A Marcal áradása miatt a térségben három utat tartanak még lezárva.

Tovább romlott a belvízi helyzet az Alsó-Tisza-vidékén

Már meghaladja a belvíz elöntötte területek nagysága a 40 ezer hektárt az Alsó-Tisza-vidékén, a folyó szegedi vízmércéhez tartozó szakaszán pedig elsőfokú készültséget rendeltek el – tájékoztatta az MTI-t a regionális vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese vasárnap.

Kádár Mihály közölte, az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén az elöntött terület nagysága 40 450 hektár, ebből csaknem 12 ezer hektár a vetés, 8350 hektár a szántó. Az igazgatóság két belvízvédelmi szakaszán harmad-, négy belvízvédelmi szakaszán másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés.
Hozzátette: a harminc üzemelő szivattyútelep közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett 24 órás üzemben működik, a berendezések szombaton 4,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

Kömpöcön, Kunszentmártonban, Mindszenten, Székkutason és Újszentivánon másodfokú, hat településen pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek a belvíz ellen.

A folyók felsőbb szakaszairól érkező árhullámok miatt a Hármas-Körös és a Tisza áradása is felgyorsult, a Maros vízszintje pedig egy rövid tetőzést követően ismét emelkedni kezdett. A Hármas-Körösön Öcsöd-Kunszentmártoni térségében harmad-, alsóbb szakaszán másodfokú készültség van. A Tisza teljes – az igazgatósághoz tartozó szakaszán -, illetve a Maros torkolathoz közeli részén elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés, figyelő szolgálatot látnak el – közölte a védelemvezető helyettes.

Emelték a készültséget a Felső-Tiszán

A folyamatos áradás miatt másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Tisza Szabolcsveresmart és Gávavencsellő közötti szakaszán a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – tájékoztatta a szervezet vezetője vasárnap az MTI-t. Bodnár Gáspár elmondta: a folyó külföldi szakaszán újabb árhullám indult el, de hazai területen is árad a Tisza. A korábban elrendelt elsőfokú készültség van érvényben a folyó jobb partján Vásárosnamény és Lónya között, valamint a bal parti védvonal mentén Vásárosnamény és Szabolcsveresmart között.

Lejjebb azonban már magasabb készültségi szintet kellett elrendelni, jelenleg Szabolcsveresmart és Gávavencsellő között van érvényben a másodfokú riasztás – tette hozzá a védelemvezető.

A térség többi folyóján egyelőre maradtak a korábbi védelmi szintek: a Túron és a Kraszna egyes szakaszain másod-, illetve harmadfokú árvízvédelmi készültség van, a Lónyay-főcsatorna vízszintemelkedése miatt azonban már két szakaszon van érvényben másodfokú riasztás.

A belvíz miatt az összes belvízi szakaszán készültséget tart a vízügyi igazgatóság – közölte Bodnár Gáspár. Az elöntött terület nagysága még mindig meghaladja 22 ezer hektárt annak ellenére, hogy szombaton a tizennégy szivattyútelep összesen 2,6 millió köbméter belvizet emelt át a főbefogadókba.

Hozzátette: a térségben jelenleg két vízgazdálkodási társulat és nyolc önkormányzat területén van érvényben belvízvédelmi készültség.

Az árvízről szóló korábbi összeállításunkat itt tudja elolvasni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.