Közélet

Árvíz – felgyorsult a Tisza áradása

Marcal Árvíz (rávíz, védekezés, marcal,)
Marcal Árvíz (rávíz, védekezés, marcal,)

Még mindig nem indult el az apadás a Marcalon, éjszaka kétszázan védekeztek a folyó mellett, és vasárnap is folytatják a munkát.

Révész András, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek elmondta, hogy éjszaka 200 ember dolgozott a gátak megerősítésén, reggel újabb 250-300 önkéntes, rendőr, polgárőr, tűzoltó, katasztrófavédelmi és NAV-szakember folytatja a védekezést.

Tovább építik Nemesgörzsönynél az úgynevezett jászolgátat (két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védmű), amely megakadályozza, hogy a Marcal tovább áradjon Marcaltő felé – tette hozzá.

A Marcal áradása miatt a térségben három utat tartanak még lezárva.

Tovább romlott a belvízi helyzet az Alsó-Tisza-vidékén

Már meghaladja a belvíz elöntötte területek nagysága a 40 ezer hektárt az Alsó-Tisza-vidékén, a folyó szegedi vízmércéhez tartozó szakaszán pedig elsőfokú készültséget rendeltek el – tájékoztatta az MTI-t a regionális vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese vasárnap.

Kádár Mihály közölte, az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén az elöntött terület nagysága 40 450 hektár, ebből csaknem 12 ezer hektár a vetés, 8350 hektár a szántó. Az igazgatóság két belvízvédelmi szakaszán harmad-, négy belvízvédelmi szakaszán másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés.
Hozzátette: a harminc üzemelő szivattyútelep közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett 24 órás üzemben működik, a berendezések szombaton 4,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

Kömpöcön, Kunszentmártonban, Mindszenten, Székkutason és Újszentivánon másodfokú, hat településen pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek a belvíz ellen.

A folyók felsőbb szakaszairól érkező árhullámok miatt a Hármas-Körös és a Tisza áradása is felgyorsult, a Maros vízszintje pedig egy rövid tetőzést követően ismét emelkedni kezdett. A Hármas-Körösön Öcsöd-Kunszentmártoni térségében harmad-, alsóbb szakaszán másodfokú készültség van. A Tisza teljes – az igazgatósághoz tartozó szakaszán -, illetve a Maros torkolathoz közeli részén elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés, figyelő szolgálatot látnak el – közölte a védelemvezető helyettes.

Emelték a készültséget a Felső-Tiszán

A folyamatos áradás miatt másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Tisza Szabolcsveresmart és Gávavencsellő közötti szakaszán a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – tájékoztatta a szervezet vezetője vasárnap az MTI-t. Bodnár Gáspár elmondta: a folyó külföldi szakaszán újabb árhullám indult el, de hazai területen is árad a Tisza. A korábban elrendelt elsőfokú készültség van érvényben a folyó jobb partján Vásárosnamény és Lónya között, valamint a bal parti védvonal mentén Vásárosnamény és Szabolcsveresmart között.

Lejjebb azonban már magasabb készültségi szintet kellett elrendelni, jelenleg Szabolcsveresmart és Gávavencsellő között van érvényben a másodfokú riasztás – tette hozzá a védelemvezető.

A térség többi folyóján egyelőre maradtak a korábbi védelmi szintek: a Túron és a Kraszna egyes szakaszain másod-, illetve harmadfokú árvízvédelmi készültség van, a Lónyay-főcsatorna vízszintemelkedése miatt azonban már két szakaszon van érvényben másodfokú riasztás.

A belvíz miatt az összes belvízi szakaszán készültséget tart a vízügyi igazgatóság – közölte Bodnár Gáspár. Az elöntött terület nagysága még mindig meghaladja 22 ezer hektárt annak ellenére, hogy szombaton a tizennégy szivattyútelep összesen 2,6 millió köbméter belvizet emelt át a főbefogadókba.

Hozzátette: a térségben jelenleg két vízgazdálkodási társulat és nyolc önkormányzat területén van érvényben belvízvédelmi készültség.

Az árvízről szóló korábbi összeállításunkat itt tudja elolvasni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik