Gazdaság

A bankadó után újabb válságadók jönnek

Orbán Viktor részleteket közölt a második akciótervből.

A miniszterelnök a Széll Kálmán Alapítvány budapesti rendezvényen azt mondta: elsőbbséget kell adni a termelésnek, a munkának a spekulációval szemben, gyökeresen át kell alakítani az adózást, a gazdaság szerkezetét és a szemléletét is. Ezért van szükség a második akcióterv mielőbbi beindítására – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint szakítani kell az eladósodás és a megszorítás politikájával; tartani kell az idei 3,8 százalékos és a jövő évi 3 százalékos hiánycélt, be kell indítani a jövő évi 3 százalékos növekedést.

Az akciótervet teljes egészében hétfőn terjesztik a parlament elé. A kormányfő szerint most azokon lesz a sor, akik eddig nem vállaltak részt a nehézségek leküzdésében. Mint mondta, a bankadó után válságadókat fognak bevezetni a távközlési és telekommunikációs szektorra, az energiaszektorra és a kereskedelmi láncokra vonatkozóan.

A válságadót 3 évre vetné ki a kormány. A telekommunikációs cégektől évi 61 milliárd, az energiaszektor cégeitől évi 70 milliárd, a kereskedelmi vállalatoktól évi 30 milliárd forint többletbevételt szednek be már ebben az évben és az elkövetkező két esztendőben is.

A miniszterelnöki beszéd arra utal, hogy a bankadó is három évre szól, azaz a pénzügyi szektor jövőre és 2012-ben is válságadót fizet be a költségvetésbe.

A kormány november 1-jétől felfüggeszti a magán-nyugdíjpénztáraknak átutalt havi 30 milliárd forint folyósítását a jövő év végéig, és még az idén törvényt nyújtanak be az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés szabályairól. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy újratervezik a fejlesztési kiadásokat, így például a még meg nem kezdett beruházások szerződéseit felfüggesztik, úgynevezett ppp konstrukciójú szerződéseket már nem kötnek, és a jelenleg futó szerződéseket is felülvizsgálják.

Mint mondta, plusz egymillió munkahely és egymillió gyerek kell Magyarországnak: a cél érdekében átfogó adórendszert vezetnek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik