Close-up image of an office worker using a touchpad to analyze statistical data
Üzleti tippek

A bank- és ingatlanszektorban pörögnek a cégfelvásárlások

24.hu
24.hu

2017. 01. 31. 21:06

Az előrejelzések szerint idén is a bankszektorban várható nagyobb aktivitás.
Korábban a témában:

Kelet-Közép-Európában a vállalatfelvásárlások és fúziók (M&A) értéke egy év alatt 62 százalékkal, 86,7 milliárd euróra emelkedett, ami a 2013 óta mért legmagasabb érték – derül ki a CMS Cameron McKenna LLP nemzetközi ügyvédi iroda és az EMIS Emerging Europe közös elemzéséből.

A régióban 2016-ban 1985 tranzakciót regisztráltak, ami 7 százalékkal kevesebb a 2015-ben mért értékekhez képest; a megállapodások medián értéke ugyanakkor 2 millió euróval, 11,2 millió euróra emelkedett.

„Magyarországon a legjelentősebb tranzakciók a bank- és ingatlanszektorban valósultak meg, a vevőket jellemzően hazai és regionális befektetők alkották. Előrejelzéseink szerint 2017-ben továbbra is leginkább a bankszektorban várható nagyobb aktivitás, a nem teljesítő hitelek leépítésének és a banki tulajdonrészek eladásának köszönhetően” – mondta Kircsi Anikó, a CMS budapesti irodájának partnere, a társasági jogi és M&A csoport vezetője.

A térséget tekintve a legaktívabb szektornak az ingatlanszektor és az építőipar számított, itt összesen 357 ügyet jegyeztek 17,8 milliárd euró értékben. Ezt követte a feldolgozóipar, a telekommunikáció és az IT-szektor.

„A tavalyi év legmeghatározóbb jellemzője az ázsiai, különösképpen pedig a kínai befektetők megjelenése volt a piacon. A kínai befektetők fokozott érdeklődése a régió iránt egy viszonylagosan új fejlemény, ami a jövőbeni befektetői aktivitást is megalapozhatja” – mondta Radivoje Petrikic, a CMS régiós társasági és M&A csoportjának partnere.

2016-ban az Egyesült Királyság és Kína megduplázta a térségünkbe irányuló befektetéseit, amelyek 2016-ben elérték az 5,2, illetve 4,4 milliárd eurót. Ezzel a két ország a második és harmadik legnagyobb külföldi befektetőknek számít a régióban. Az amerikai befektetések értéke kétharmadával csökkent, ugyanakkor a megállapodások számát (88) tekintve továbbra is az Egyesült Államok az első számú befektető Kelet-Közép-Európában, őt követi az Egyesült Királyság (75), Németország (66), Franciaország (46) és Ausztria (37).

Megnövekedett a magántőke befektetők érdeklődése is a Kelet-Közép-Európai piacok iránt – a beszállások (entry) és kiszállások (exit) összesített értéke megduplázódott, jelenleg eléri a 28,4 milliárd eurót. Összességében elmondható, hogy 2016-ban kétszer annyi befektetés volt, mint kiszállás.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.