Üzleti tippek

A bank- és ingatlanszektorban pörögnek a cégfelvásárlások

Az előrejelzések szerint idén is a bankszektorban várható nagyobb aktivitás.

Kelet-Közép-Európában a vállalatfelvásárlások és fúziók (M&A) értéke egy év alatt 62 százalékkal, 86,7 milliárd euróra emelkedett, ami a 2013 óta mért legmagasabb érték – derül ki a CMS Cameron McKenna LLP nemzetközi ügyvédi iroda és az EMIS Emerging Europe közös elemzéséből.

A régióban 2016-ban 1985 tranzakciót regisztráltak, ami 7 százalékkal kevesebb a 2015-ben mért értékekhez képest; a megállapodások medián értéke ugyanakkor 2 millió euróval, 11,2 millió euróra emelkedett.

„Magyarországon a legjelentősebb tranzakciók a bank- és ingatlanszektorban valósultak meg, a vevőket jellemzően hazai és regionális befektetők alkották. Előrejelzéseink szerint 2017-ben továbbra is leginkább a bankszektorban várható nagyobb aktivitás, a nem teljesítő hitelek leépítésének és a banki tulajdonrészek eladásának köszönhetően” – mondta Kircsi Anikó, a CMS budapesti irodájának partnere, a társasági jogi és M&A csoport vezetője.

A térséget tekintve a legaktívabb szektornak az ingatlanszektor és az építőipar számított, itt összesen 357 ügyet jegyeztek 17,8 milliárd euró értékben. Ezt követte a feldolgozóipar, a telekommunikáció és az IT-szektor.

„A tavalyi év legmeghatározóbb jellemzője az ázsiai, különösképpen pedig a kínai befektetők megjelenése volt a piacon. A kínai befektetők fokozott érdeklődése a régió iránt egy viszonylagosan új fejlemény, ami a jövőbeni befektetői aktivitást is megalapozhatja” – mondta Radivoje Petrikic, a CMS régiós társasági és M&A csoportjának partnere.

2016-ban az Egyesült Királyság és Kína megduplázta a térségünkbe irányuló befektetéseit, amelyek 2016-ben elérték az 5,2, illetve 4,4 milliárd eurót. Ezzel a két ország a második és harmadik legnagyobb külföldi befektetőknek számít a régióban. Az amerikai befektetések értéke kétharmadával csökkent, ugyanakkor a megállapodások számát (88) tekintve továbbra is az Egyesült Államok az első számú befektető Kelet-Közép-Európában, őt követi az Egyesült Királyság (75), Németország (66), Franciaország (46) és Ausztria (37).

Megnövekedett a magántőke befektetők érdeklődése is a Kelet-Közép-Európai piacok iránt – a beszállások (entry) és kiszállások (exit) összesített értéke megduplázódott, jelenleg eléri a 28,4 milliárd eurót. Összességében elmondható, hogy 2016-ban kétszer annyi befektetés volt, mint kiszállás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik