Young man repairing computer while sitting at his working place
Üzleti tippek

A kormány programmal enyhítené az informatikushiányt

24.hu
24.hu

2016. 11. 30. 15:15

Korábban a témában:

Magyarország megfelelő alapokkal rendelkezik a negyedik ipari forradalom adta lehetőségek kiaknázásához, jó helyen áll a modern világgazdaság technológiai versenyfutásában – fejtette ki Cseresnyés Péter egy szakmai konferencián szerdán, Budapesten.

Kell egy jó terv

A munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a T-Systems Symposium címmel rendezett konferenciáján úgy fogalmazott: a digitalizáció által teremtett lehetőségek kihasználásához fejlődőképes gazdaságra, megvalósítható, kimunkált tervekre van szükség. Magyarország megfelelő alapokkal rendelkezik, a gazdaság a felzárkózás útján van, amit valamennyi makrogazdasági eredmény is alátámaszt.

Cseresnyés Péter ezek közé sorolta, hogy a gazdaság növekedési üteme az elmúlt három évben 3 százalék felett volt, valamint minden korábbinál többen dolgoznak Magyarországon, 2010 óta 695 ezerrel növekedett a munkába állók száma, a munkanélküliség pedig 4,7 százalékkal mérséklődött. Mindeközben az államháztartás idén rendre pozitív rekordokat dönt, ami együtt jár az államadósság folyamatos csökkenésével. A kiegyensúlyozott növekedési szerkezet és a mintegy 20 százalékos beruházási ráta jó alapot ad a jövő tervezésének – vélekedett az államtitkár.

20 ezerrel több informatikust szeretnének

Elmondása szerint az infokommunikációs szektor fejlődését a kormány kiemelten fontosnak tartja, hiszen tavaly 400 ezer embernek biztosított munkát, ezen belül 162 ezer informatikust foglalkoztatott Magyarországon. A szektor közvetlen hozzájárulása a bruttó hazai termékhez arányát tekintve a harmadik legmagasabb volt az unióban, részesedése a nemzetgazdaság teljes kiviteléből 8,3 százalék volt. A Nemzetgazdasági Minisztérium jelenleg is olyan iparági stratégián dolgozik, amelynek eredményeként tovább emelkedik a terület súlya.

A tervezett intézkedések eredményeként 3 év alatt az IKT-szektorban (infokommunikációs és távközlési szektor) foglalkoztatottak száma 20 ezerrel emelkedhet, az ágazat bruttó kibocsátása, illetve bruttó hozzáadott értéktermelése 5 százalékkal nőhet. A sokszorozódó hatásokat figyelembe véve pedig 50-60 ezer új munkahely jöhet létre, és 200 milliárd forintos GDP-növekedést eredményezhet a 2016-2020 közötti időszakban.

Ígérik, nem maradunk le

Az államtitkár szerint a magyar gazdaságnak jó esélyei vannak arra, hogy eredményesen vegyen részt a negyedik ipari forradalomban, elsősorban azért, mert magas az ipari termelés aránya, és az ország támaszkodhat a kutatás-fejlesztési hátterére és a világvezető vállalatok húzóágazataira is – tette hozzá.

Deutsch összehangolódásra buzdít

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos előadásában azt hangsúlyozta, hogy összefogással minden magyar állampolgár a digitális átalakulás nyertese lehet, ahogyan a Digitális Jólét Program utóbbi másfél évben elért eredményei is a vállalati és az állami szféra együttműködése által valósulhattak meg.

Kiemelte: a magyar kormány felismerte a digitális átalakulás jelentőségét. Hozzátette, a változástól nem megvédeni kell a magyar társadalmat, hanem felkészíteni az átalakulással együtt járó hatásokra. Természetesen ehhez a politikai, vállalati, polgári érdekviszonyok összehangolására van szükség, ezen szempontok mindegyikére tekintettel van a program – tette hozzá.

Minden munkavállalónak az átlagnál magasabb digitális kompetenciát!

A miniszterelnöki biztos a program egyik meghatározó elemeként említette a magyar munkavállalók képzését. Mint mondta, a program nemcsak arra törekszik, hogy belátható időn belül pótolja a 22-30 ezres informatikus hiányt, hanem arra is, hogy több mint 4,5 millió, az átlagnál nagyobb digitális kompetenciákkal bíró munkavállaló dolgozzon a magyar gazdaságban.     

A program kiindulópontja emellett, hogy a digitális átalakulás következtében megszűnő munkahelyek helyére több új munkahelyet teremtsen – jegyezte meg.

Elmondta: a program elvei már gyakorlati döntésekben is megmutatkoznak, a könnyebb internet-hozzáférhetőség érdekében jövő januártól 27 százalékról 18 százalékra csökken az internethasználat forgalmi adója, 2018 januártól pedig 5 százalék lesz az internetezés áfája. A Digitális Oktatási Stratégia keretében pedig 2021-re Magyarországon digitálisan érettségizhetnek a diákok.

Átmenetileg rosszabbodhat a helyzet

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója előadásában a megfelelően képzett szakemberek hiányára hívta fel a figyelmet és a digitális képességek fejlesztését sürgette.Magyarországon 22 ezer, európai szinten pedig 756 ezer IT szakemberre lenne még szükség – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy várakozásaik szerint ez a hiány először súlyosbodik majd és a nem megfelelő digitális képességek miatt nő a munkanélküliek száma is, ami szociális feszültséget teremt Magyarországon és a kontinensen egyaránt.

Christopher Mattheisen a Digitális Jólét Programot sok tekintetben Magyarországot kedvező irányba terelő lépésként értékelte, ami szerinte a megfelelő területekre fókuszál, így például az oktatásra és az infrastruktúra fejlesztésére.

A T-Systems Magyarország immáron ötödik alkalommal rendezte meg a hazai infokommunikációs szektor egyik legnagyobb konferenciáját, a Symposiumot. Az eseménynek otthont adó Budapest Kongresszusi Központba ezúttal is csaknem 2000 meghívott vendég látogatott el, akik a plenáris előadásokon, nyolc tematikus szekcióban, valamint az innovatív kiállításon betekintést kaphattak az iparág legfontosabb trendjeibe, eredményeibe.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.